На 17 януари 2020 г., във Флотилия бойни и спомагателни

...
На 17 януари 2020 г., във Флотилия бойни и спомагателни
Коментари Харесай

Във Варна отчетоха като успешна отминалата година за бойния ни флот

 На 17 януари 2020 година, във Флотилия бойни и спомагателни кораби бе извършен разбор на подготовката и войсковата работа през образователната 2019 година. На разбора участваха командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от щаба, командири на военни формирования и командири на кораби.

Отбелязано бе, че главните старания в подготовката на флотилията бяха ориентирани за осъществяване на дилемите, в сходство с трите задачи на Военноморски сили.

Особено внимание при подготовката на през 2019 година беше обърнато на обезпечаване и дейно осъществяване на подготовка на силите за осъществяване на задания по задача " Отбрана ", поддържането на непрекъсната бойна и мобилизационна подготвеност, подготовка на формированията за оказване на помощ на популацията при бедствия, неутрализиране на открити морски мини, невзривени муниции, подготовка на силите за присъединяване в ембаргови, филантропични, евакуационни и избавителни интервенции, и интервенции по търсене и избавяне на море, подготовка за водене битка с подводен, надводен и въздушен съперник, минното оръжие, подводно диверсионните сили и средства и диверсионните разследващи групи.

Подготовката за присъединяване на сили и средства от състава на флотилията в задачи отвън територията на страната се извърши навреме, в сходство с нормативните условия. Поставените задания се извършиха с доста добра успеваемост, като по този метод Република България отговори на поетите интернационалните задължения и способства за придобиването на интернационален на практика опит на силите.

През 2019 година кораби и персонален състав от флотилията участваха в следните интервенции и задачи отвън територията на страната:

в състава на Втората непрекъсната патрулна група на НАТО (SNMG 2) с фрегата " Дръзки " – през месеците март – април. За времето на присъединяване си в групата корабът взе присъединяване и в противоподводното обучение на Военноморски сили на Румъния " SEA SHIELD 2019 " ;в състава на Втората непрекъсната противоминна корабна група на НАТО (SNMCMG 2) с минен ловджия " Цибър " – през месеците февруари – март и с базов миночистач " Шквал " – през месеците октомври – ноември. По време на присъединяване си в групата минен ловджия " Цибър " взе участие и в взаимното българо-румънско противоминно обучение " POSEIDON " ;

в интервенцията на НАТО по морска сигурност " SEA GUARDIAN " с фрегата " Верни " – през месеците октомври – ноември. За времето на присъединяване си в интервенцията фрегата " Верни " извърши наблюдаване в състава на провеждащата се пета фокусна интервенция " FOCOPS 5 " в източна част на Средиземно море, териториални води на Република Турция, териториални води на Египет, териториални води на Израел, взе участие в обучение от вида " PASSEX ", взаимно с транспортен съд от Военноморски сили на Израел и в учението на Военноморски сили на Република Турция " DOGU AKDENIZ 2019 ".

в щаба на непрекъснатата противоминна военноморска група на НАТО №2 (SNMCMG 2) – капитан III сан Йордан Йорданов (Началник щаб на групата)

в щаба на непрекъснатата военноморска група на НАТО " SNMG 2 " – капитан-лейтенант Дарин Димитров и капитан-лейтенант Веселин Русев;

във военноморската интервенция на Европейския съюз за възпрепятстване, попречване и въздържане на пиратски дейности и въоръжени грабежи край крайбрежията на Сомалия – " АТАЛАНТА " в състава на Оперативния щаб в град Рота, Кралство Испания – капитан-лейтенант Димитър Янакиев Азов и капитан-лейтенант Христо Андреев Тодоров.

Кулминация в подготовката на флотилията бе присъединяване в националното военноморско обучение с интернационално присъединяване " BREEZE 2019 " през месец юли, на което бе доказана сертификацията на базов миночистач " Шквал ".

С присъединяване на сили и средства от състава на флотилията в обучение " Парад 2019 " във връзка 140 години от основаването на Военноморски сили през месец август екипажите демонстрираха своя професионализъм на море, положителното взаимоотношение сред родовете сили на Военноморски сили, както и с Групово дело " Гранична полиция " и то в подтекста на настоящи спешни обстановки по залавяне на недоверчив кораб. Постигнатите качества бяха поддържани и доразвити с провеждането на тактическото обучение на флотилията " ЧЕРНО МОРЕ 2019 " на тематика " Участие на Флотилия бойни и спомагателни кораби в интервенция по морска сигурност на Военноморски сили. "

Със удовлетворение бе маркирано и продължаващото положително съдействие и взаимоотношение на флотилия бойни и спомагателни кораби – Военноморски сили с държавната и локална власт. Пряко обвързвано с това бе и осъществяването на третата задача на Въоръжените сили " Принос към националната сигурност в спокойно време " с присъединяване на сили и средства на флотилията.  Многократно персонален състав и техника от състава на флотилията, дислоцирани в град  Бургас и град Варна участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени муниции, оказване помощ на популацията при потребност в Бургаска, Варненска и Добричка области.

Флотилен адмирал Чубенков изрече своето удовлетворение от цялостната активност на флотилията през 2019 година и я дефинира като извънредно ползотворна, динамична и ефикасна. Той акцентира, че равносметката на  осъщественото потвърждава професионализма и качествата на персоналния състав да се оправя с виновните и комплицирани провокации на нашето време.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов даде своята висока оценка за активността на Флотилия бойни и спомагателни кораби през 2019 год. Той изрече сърдечна признателност за положените старания, професионализма и отговорността на българските военни моряци при осъществяването на поставените от командването на Военноморски сили задания и очерта главните насоки за работа през новата 2020 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР