На 17 ноември църквата почита паметта на свети Григорий Неокесарийски,

...
На 17 ноември църквата почита паметта на свети Григорий Неокесарийски,
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден имат...

На 17 ноември църквата уважава паметта на свети Григорий Неокесарийски, вълшебник.

 

Той живял през III век в малоазийския град Неокесария (днес Никсар в Северна Турция).

Роден в езическо семейство с името Теодор, след главното обучение родителите му го изпратили да учи право в град Берит (днес Бейрут в Ливан). Но по пътя си минал през град Кесария и там чул проповедите на Ориген от Александрия, остроумен интерпретатор на Свещеното Писание.

Бил запленен от знанията и красноречието на александрийския академик, по тази причина се отказал да иде в Берит и станал възпитаник на Ориген.

Покръстил се и взел името Григорий.

След това отишъл в Александрия при Ориген и получил чудесно богословско обучение. Върнал се в Неокесария и изначало се подвизавал в пусто място, само че с времето локалните християни оценили качествата му и поискали той да им стане свещеник.

От примирение Григорий дълго не се съгласявал, само че най-после отстъпил пред настояването на народа и бил ръкоположен за свещеник на Неокесария, където имало единствено 17 християни.

С усърдна учителна работа и с персонален образец на преклонен и безрезервен овчар светителят съумял да притегли към вярата в Христос съвсем всички поданици на града.

Когато се упокоил в края на 270 година в града му останали единствено 17 езичници. Свети Григорий бил свят по живот, въздържан в езика си и сдържан в дейностите си. Затова Бог го удостоил с дара на чудотворството.

По време на всеобщото гонение на християните при император Деций (средата на III век) светият свещеник предложил на вярващите да не се излагат излишно на преследвания, мъчения и гибел, а да се отдръпват в пусти места, с цел да не бъдат хванати. Сам той се скрил в планината, до момента в който премине гонението.

Свети Григорий вземал ефективно присъединяване във всички каузи на Църквата, поучавал устно и документално, взел участие в съборите срещу лъжеучителите.

На 17 ноември 2023 година имен ден честват всички, които носят името Григорий, Григория и производните им.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР