На 16 май руските сили проведоха ограничена и до голяма

...
На 16 май руските сили проведоха ограничена и до голяма
Коментари Харесай

Русия все повече затъва в Украйна

На 16 май съветските сили организираха лимитирана и значително несполучлива сухопътна атака по продължение на фронтовата линия в Украйна. Руската формация в региона на град Харков се пробва да задържи границата и да попречи на украинските войски да напреднат на север, съобщи News.bg.

Това се показва в разбор на Института за проучване на войната. Тази интензивност се разграничава от предходните съветски изтегляния от региона на Киев, Чернигов и Суми при започване на войната, когато руснаците се изтеглиха напълно на съветска територия. Възможно е съветските войски да се стремят да запазят позициите си в Украйна и да продължат да нанасят артилерийски удари по украинските позиции, с цел да попречат на украинските сили да се приближат до обхват с ракетна артилерия на покрайнините на Белгород - огромен град в Русия и основен център на съветската войска.

Руските военни блогъри продължиха да разгласяват разбори, които са скептични към съветските старания и от ден на ден съответстват със западните оценки за съветските военни неуспехи в Украйна. Един подобен блогър, Игор Стрелков, твърди, че съветската атака за завладяване на Донбас в последна сметка се е провалила и че " не е освободено нито едно огромно населено място ". Стрелков съобщи, че е малко евентуално съветските сили да освободят Донбас до лятото и че украинските войски ще задържат позициите си към град Донецк. Стрелков изключително декларира, че съветските неуспехи до момента не са го изненадали, тъй като желанията на съветското командване са били толкоз явни по време на интервенцията, че украинските войски са наясно по какъв начин тъкмо да реагират най-добре, и предизвестява, че съветските войски се борят до безсилие. Продължаващото отчаяние на проруските военни блогъри от съветските военни старания може да подхрани недоволството в самата Русия, изключително в случай че Москва продължи да упорства за набиране на зле подготвени бойци, които изпраща на фронтовата линия.

Над 260 бранители на Мариупол са евакуирани от стоманодобивния цех " Азовстал " в окупираните от Русия селища в Донецка област на 16 май. Украинските и съветските управляващи договарят за евакуация на ранени украински военнослужещи по филантропични коридори. Преди това украинските публични лица приканиха за евакуация на 60 медици и тежко ранени военнослужещи на 13 май. Кремъл може да разшири филантропичните коридори за останалите украински бранители в устрема си да откри цялостен надзор над Мариупол.

В окупираните региони на Украйна се ускоряват търканията сред съветските окупационни администрации и проруските сътрудници. Военната администрация на Запорожка област оповестява, че съветските сили имат съществени спорове с колаборационистите заради междуличностни спорове за власт. Известен колаборационист в Запорожка област упреква назначения от Русия губернатор на региона, че е откраднал компенсацията му от 10 000 рубли. Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андришченко в допълнение твърди, че роднините на мобилизираните в силите на Донецката национална република (ДНР) организират всеобщ митинг против мобилизацията в град Донецк. Въпреки че не може да се ревизира без значение тези изказвания, сходно неодобрение измежду окупационните детайли допуска обща липса на обмисляне от страна на съветските управляващи в окупираните региони, която в този момент се усложнява от все по-очевидните съветски загуби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР