На 16 май предстои първото пълно лунно затъмнение за 2022

...
На 16 май предстои първото пълно лунно затъмнение за 2022
Коментари Харесай

Ето как да наблюдавате онлайн кървавата Луна на 16 май

На 16 май следва първото цялостно лунно затъмнение за 2022 година Нашият натурален сателит ще пресече земната сянка и ще стартира последователно да се затъмнява, до момента в който в края на краищата не придобие специфичен червеникав нюанс.

Ето за какво в множеството англоезични страни това събитие е известно и като кървава Луна. Защо спътникът се оцветява в алено? можете да научите повече по тематиката.

От Западна Европа и от Централна и Западна Африка цялостно лунно затъмнение ще се следи рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде очевидно в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се наблюдава от Атлантика, Южна Америка, югоизточните елементи на Тихия океан и Антарктика.

От България ще следим единствено началото на явлението. За благополучие обаче то ще се предава и онлайн (в приложеното по-долу YouTube видео), като живото предаване ще започва на 16 май в 05:15 ч българско време.

Следващото цялостно лунно затъмнение ще бъде на 8 ноември 2022 година След това ще би трябвало да изчакаме чак до 14 март 2025 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР