На 16 май 1944 г. хиляди синти и роми в

...
На 16 май 1944 г. хиляди синти и роми в
Коментари Харесай

Когато хиляди роми и синти се изправиха срещу нацистите


На 16 май 1944 година хиляди синти и роми в Аушвиц се опълчват на проектите на Секретен сътрудник да бъдат изтребени. Днес означаваме храбрата битка на роми и синти против нацистите.

На 16 май 1944 година хиляди роми и синти се барикадират в Аушвиц II-Биркенау, с цел да се спасят от избиване. Те са получили информация, че нацистите възнамеряват да разхлабен тази част от лагера и да унищожават нейните пандизчии.
Редакцията предлага
Затова се активизират и употребяват наръчни материали и принадлежности за защита. Поради силнатата опозиция Секретен сътрудник е насила да приключи плануваната акция за заличаване.

16 май - Денят на ромската опозиция

Денят на ромската опозиция има за цел да означи тази битка, защото историята на роми и синти по време на Холокост се свежда главно ролята им на. Слабо известна е историята на тяхната опозиция против нацистите.

Съпротивата на 16 май 1944 година приключва трагично макар огромната храбростта на пандизчии: след въстанието всички млади мъже и дами са отведени в други концентрационни лагери дружно със фамилиите си, с цел да бъде отслабена и понижена групата.

В началото на август 1944 година в Аушвиц II-Биркенау са оставени 4300 синти и роми. Повечето от тях дами, деца, остарели хора и заболели. Всички са убити в газовите камери през нощта на 2 август 1944 година

Около половин милион роми и синти са убити от нацистите

Общо към 500 хиляди роми и синти са убити по време на Холокостта. Много от тях назовават геноцида " Пораймос ”. По публична информация жертви от България няма. В изявление за Дъждовни води.

От 2015 година насам на ромите, станали жертва на Холокоста.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР