Китай и Унгария потеглят на златоносно пътешествие в двустранните си

...
Китай и Унгария потеглят на златоносно пътешествие в двустранните си
Коментари Харесай

Си Цзинпин: Китай и Унгария потеглят на златоносно пътешествие

Китай и Унгария потеглят на " златоносно странствуване " в двустранните си връзки, съобщи китайският президент Си Цзинпин нощес след срещата си с унгарския министър председател Виктор Орбан в Будапеща - третата и последна спирка от европейската обиколка на Си, съобщи Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че под управлението на Орбан Унгария се е трансформирала във значим търговски и капиталов сътрудник за Китай за разлика от някои други страни от Европейски Съюз, които обмислят да понижат зависимостта си от стоките на втората по мощ стопанска система в света. Си дойде в Будапеща в сряда вечер, откакто посети Франция и Сърбия. Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го притиснаха да обезпечи по-балансирана търговия с Европа и да употребява въздействието си върху Русия, с цел да да постави завършек на войната в Украйна, напомня Ройтерс.

Си и Орбан обявиха след срещата си, че двете страни са издигнали връзките си до " всеобхватно и целогодишно стратегическо партньорство ". " Готови сме да приемем това като нова насочна точка, с цел да тласнем двустранните връзки и прагматичното съдействие в златоносно канал и да преминем към по-високо равнище ", съобщи Си.

Това значи двете страни да разширят съдействието си до нуклеарната промишленост, сподели Орбан. Пекин и Будапеща ще задвижат и построяването на основни планове, в това число реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград, съобщи китайският президент. Проектът на стойност 2,1 милиарда $, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай, е част от китайската самодейността " Един пояс, веднъж ". Тя започва преди десетилетие с вярата да се изградят световни инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Унгарският външен министър Петер Сиярто разгласи във Facebook, че Унгария и Китай са подписали 18 съглашения. Двете страни ще стартират подготовката за построяването на железопътна линия към Будапеща, която ще помогне за транспорта на артикули, създадени от китайските фабрики в Източна Унгария, до пазарите в Западна Европа. Унгария и Китай ще стартират и подготовка на високоскоростна железопътна линия, свързваща центъра на Будапеща и нейното летище.

Отношенията сред Китай и Унгария, които означават 75-ата година от установяването на дипломатически връзки, надвишават търговията и вложенията, защото през февруари Пекин предложи на Будапеща съдействие по въпросите на публичната сигурност и правоприлагането. Откакто стъпи в служба през 2010 година, Орбан поставя старания да сближи страната си с Китай, показва Ройтерс.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР