На 16 март - шест седмици след Брекзит, централната банка

...
На 16 март - шест седмици след Брекзит, централната банка
Коментари Харесай

Ветеран ще оглави след Брекзит британската централна банка

На 16 март - шест седмици след Брекзит, централната банка на Англия ще има нов шеф. Това ще е 60-годишният Андрю Бейли, препоръчан през днешния ден за поста от държавното управление на Борис Джонсън за 8-годишен мандат.

Той е с три десетилетия опит в Bank of England, а от 2016 година управлява банковия регулатор Financial Conduct Authority. Бейли е измежду хората, помагали да се стабилизира световната финансова система след рецесията от 2008-2009 година Той има репутацията на деец в този бранш и на технократ, който не е заел позиция за или срещу Брекзит.

Новото му предизвикателство ще е превеждането на английската банкова и финансова система през прехода след Брекзит. Сегашният шеф на централната банка Марк Карни отсрочи поради Брекзит напускането си, планувано за 31 януари 2020 година Мандатът на Карни изтече още през 2018 година, само че трагичните обрати към договаряне по какъв начин Англия да се отдръпна от Европейски Съюз го принудиха да продължи да заема поста.

" Когато Бейли е в стаята, се чувстваш спокоен, че има някой, който си коства да бъде изслушан и - което е по-важно - който най-вероятно има и решение за казуса ", споделя някогашен чиновник на английската администрация, взел участие във взимането на решения за отбягване на цялостен финансов провал преди 10 години.

Според " Файненшъл таймс " министър председателят Борис Джонсън е отхвърлил различен евентуален претендент - Минуш Шафик, който управлява London School of Economics, поради рецензиите му против Брекзит. Бейли е считан за проевропейски надъхан, само че и е казвал, че след раздялата с Европейски Съюз финансовият център в Лондон не трябва да резервира всички правила на единня пазар.

Бъдещият началник на една от най-влиятелните централни банки в света не и звестен с революционни хрумвания. По-скоро той обича да ичзаква до последния миг, когато би трябвало да се вземе комплицирано решение, и не обича да се конфронтира с сътрудниците си от комерсиалните и капиталовите банки.

Бейли е женен за американката Шерил Шонхард-Бейли, създател и редактор на няколко книги за паричната политика и търговията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (851)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР