На 15-ти ноември 2022г. заедно с Ангел Джамбазки сигнализирахме премиерът

...
На 15-ти ноември 2022г. заедно с Ангел Джамбазки сигнализирахме премиерът
Коментари Харесай

Контрера след сигнала за злоупотреби с помощите за украински бежанци: Вярвам, че прокуратурата ще се задейства

" На 15-ти ноември 2022г. дружно с Ангел Джамбазки сигнализирахме министър председателят Гълъб Донев за подозрения, че непозволено са били изхарчени предоставените от Европейската комисия средства за бежанците от Украйна. Става дума за 148 млн. евро, разпределени по време на кабинета " Кирил Петков ". Поискахме финансовият министър от служебния кабинет Велкова да извърши инспекция по какъв начин, защо и на кого са изплащани суми. Получихме още тогава извънредно притеснителни сигнали, че са плащани пари " по документи ", за фиктивни регистрации, регистрирани са нощувки и храноден, без действително да е предоставяна услугата ", това написа в профила си във фейсбук общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера. 

Ето и цялостния текст:

Днес вътрешният министър Демерджиев разгласи, че изпраща сигнал до прокуратурата за тъкмо такива нарушавания за същия интервал от кабинета " Петков ". Отново се оказахме прави от Вътрешна македонска революционна организация. Отново предупредихме, само че не ни чуха на време...
Вярвам, че Прокуратурата ще се задейства и забърканите в това лица, отпред с тогавашния вицепремиер Калина Константинова, ще бъдат разследвани! 

Припомням какво казахме ноември 2022г.:

" Уважаеми господин Министър Председател,

Уважаема госпожо Министър,

В края на м. април 2022г. Европейската комисия даде на държате-членки, приели бежанци
от Украйна, финансиране по инструмента CARE, като задачата беше предплатено да се обепечат
разноските за настаняване, изхранване, здравна грижа и обществено обслужване на лицата от Р
Украйна, потърсили протекция от войната в Украйна. Според формалните известия на Европейска комисия, както и
на обособените държави-членки, предплатено са разпределени 3.5 милиарда евро, като Полша е получила
562,098 млн. евро, Унгария 300 млн. евро, Румъния 450 млн.евро, а България 148,36 млн. евро. В
края на м. октомври 2022г. Европейска комисия анонсира нов транш по реда на механизма CARE, като за България
са планувани 37,4 млн. евро за ограничения по инструмента.

Към сегашния миг обаче липсва каквато и да е обществено оповестена информация по какъв начин и защо са разходвани в началото отпуснатите средства – 148, 36 млн. евро, които според разпоредбите на механизма CARE са предопределени главно за настаняване, изхранване и медицински услуги за лицата, потърсили протекция. След отпущането на средствата обществено беше оповестено, че тогавашния вицепремиер Калина Константинова поема координирането и
ръководството на средствата и политиките за настаняването, изхранването и здравните и обществени ограничения, предопределени за бежанците от войната в Украйна. В същото време не беше показан план, а в следствие и доклад за разходваните средства по политики и пера, да вземем за пример за настаняване, за изхранване, за медицински грижи, за социализация и интеграция (включително в пазара на труда). Паралелно с това през няколко месеца имаше неуредици, в това число митинги
на хотелиери, които твърдяха, че не са получили изобщо средствата за настаняване и изхранване или не са ги получили в цялостен размер. В същото време динамичността на пребиваващите в страната украинци, потърсили протекция и леговище, води до заключенията, че е изцяло допустимо да са регистрирани и нощувки и изхранване на лица, които действително не са се възползвали от тях. Един сходен образец е на територията на област Видин, където се регистрират нощувки и изхранване, само че фактическия брой на настанените в региона лица не кореспондира по месеци с отчитаното.

Липсват детайлни отчетни данни по месеци и по области за броя настанени лица, възползвали се от стратегиите за настаняване, както и разплатените средства по обекти за настаняване. Този недостиг на бистрота навежда на мисълта за неточно отчитане и надлежно непозволено разплащане на средства.

По отношение на медицински грижи липсва каквато и да е информация, както за броя на лицата, вза които са положени медицински и здравни грижи, по този начин и за средствата и надлежно техните бенефициенти. В резултат изобщо не е ясно за какъв брой лица, какви медицински грижи и услуги са предоставени, на каква стойност и къде по области. Що се касае до обществените услуги, в това число ограниченията за включване на пазара на труда изрично липсва изясненост за размера на средствата, разходвани за този комплекс от действия.

Водени от горните условия, изпращаме актуалното писмо до Вас с искане за осъществяване на одит и показване обществено на доклад за всички направени разноски, в това число национално финансиране и средства от Европейска комисия по механизма CARE за лицата от Р Украйна, потърсили протекция и
леговище.

Настояваме да бъдат показани пред обществото всеобхватни данни за предоставените 148, 36
млн. евро като се уточни:

- Колко средства са разплатени за настаняване на бежанци от Украйна, какви са размерите
на ежемесечните заплащания, за какъв брой лица по месеци е предоставена съответната помощ?
- Колко средства са разплатени за изхранване, на какъв брой лица, какви са месечните
разплащания по области и какъв брой лица са обхванати от тази мярка?
- Колко средства са разплатени за медицински и здравни грижи за бежанци от Украйна по
месеци, какъв брой лица са обхванати от ограниченията и кои са бенефициентите на разплащанията?
- Колко средства и за какви обществени ограничения са разходвани?
- Предоставяни ли са средства на общини за ограничения, свързани с настаняването, изхранването
и обществените услуги за бежанците от Украйна?
- Кои държавни институции са организирали и изпълнявали ограниченията, свързани с
настаняването и изхранването на бежанците от Украйна и какъв е размерът на средствата,
които са разплатили по първия транш от Европейска комисия по механизма CARЕ?

Очакваме осъществяването на бърз разбор и инспекции, защото неналичието на задоволително, подробна и навременна информация за метода, по който са разходвани средствата по CARE основава подозрения, че е налице непозволено разходване на тези средства, безотчетно им разходване и отвод на държавните институции да регистрират своите дейности и съответните разноски. "
https://www.facebook.com/CarlosIMRO/posts/pfbid02DgMvRNSgihxd3yX8Rw8CVQ4ofZToFotPtrXgXjS4qxU8dXCuUiC3kMWfo4moGNiel
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР