На 15 март 2018 г. беше открита изложбата Златното руно.

...
На 15 март 2018 г. беше открита изложбата Златното руно.
Коментари Харесай

Златното руно Пътят на Аргонавтите: 16 предмета от Колекция Васил Божков за пръв път пред публика в Националната галерия

На 15 март 2018 година беше открита изложбата „ Златното руно. Пътят на Аргонавтите “ – Колекция Васил Божков, като част от програмата Европейска година на културното завещание 2018. Софиянци и посетители на столицата ще имат опцията да посетят събитието от 16 март до 10 юни 2018 година в Национална изложба – Двореца.

62 експоната от Колекция Васил Божков ще поведат посетителите на приказно премеждие с аргонавтите. Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални блага, обредни сервизи и други 16 от предметите ще бъдат изложени пред аудитория за пръв път – по-значимите от тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на остарял Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – ослепителен образец за изискано произведение на лукса, два сребърни съда с облика на Тезей – най-известният воин на Атика в Античността, солиден златен кантарос от ХІІ-Х в. прочие Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. прочие Хр., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван до момента сребърен кантарос със златни елементи, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

Куратори на изложбата са доктор Любава Конова – експерт по тракийска и антична история и археология и Елка Пенкова, подготвили и осъществили над 30 краткотрайни изложения в България и чужбина, както и раздели от непрекъснатите експозиции в Националния исторически музей.
Артефакти от Колекция Васил Божков се показват пред аудитория за седми път. Някои от предишните изложения са „ Спасените благосъстояния на Древна Тракия от Колекция Васил Божков “ през 2009 година в Москва, „ Тракия и Древният свят “ в НИМ – София през 2011 година, „ Тракийско злато от България. Легендите оживяват “ в Държавния исторически музей в Москва през 2013 година и други __________________________________________________________________________________
Колекция Васил Божков се състои от над 3000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до през днешния ден. Съставена е от разнородни групи монументи, направени от разнообразни материали, датирани от неолита до Късната древност.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР