На 15 февруари, 1564 г. в Пиза, Италия, е роден

...
На 15 февруари, 1564 г. в Пиза, Италия, е роден
Коментари Харесай

На 15 февруари, 1564, е роден Галилео Галилей

На 15 февруари, 1564 година в Пиза, Италия, е роден Галилео Галилей - италиански енциклопедист и може да се каже, учредител на научния способ.

Заслугите му към науката е мъчно да се изброят - изобретава термометъра, открива четири спътника на Юпитер и планините на Луната, поставя основите на актуалната механика, написа nauka.offnews.bg.

Галилей е първият, на който му хрумва, че някое изказване може да се ревизира опитно. Според легендата е хвърлял тела с друга маса от популярната наклонената кула в Пиза. Това може и да не е правилно, само че в края на краищата той е открил, че телата падат с еднообразно ускоряване, без значение от тежестта си, в случай че се пренебрегне съпротивлението на въздуха. Освен това, Галилей съумява да заключи резултатите от опитите си в математическа формула - по този начин той дефинира пътя за развиване на модерната просвета като композиция от математика и пробни доказателства.

Може да се каже, че Галилей вкарва научния способ за проучване на света.

Галилей поставя основите на динамичността, работи в региона на теорията на вероятностите, открива Закона за инерцията, закономерностите на придвижването на тяло по наклонена низина, открива Закона за събиране на придвижванията (векторите), закон за интервала на съмненията на махалото. Основотоложник на наблюдателната астрономия. Въпреки, че не е изобретил телескопа, Галилей влага доста старания в усъвършенстването на структурата му и го прави по-силен.

Подкрепя и пропагандира хелиоцентричната система на Коперник, с което си навлича неприятности с католическата черква и в последна сметка е изправен пред Инквизицията. През 1633 е заставен да се отхвърли от възгледите си и подложен под домакински арест. Въпреки това, той продължава проучванията си, даже и откакто остава изцяло кьорав.

През последните години си Галилей живее под надзора на Инквизицията и умира през същата година, когато се ражда Нютон - като че ли щафетата се предава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР