На 15.06.2022г., отдел Икономическа полиция при ОДМВР- Варна проведе специализирана

...
На 15.06.2022г., отдел Икономическа полиция при ОДМВР- Варна проведе специализирана
Коментари Харесай

Полицията във Варна задържа трима младежи, занимаващи се с пране на пари от престъпления

На 15.06.2022г., отдел " Икономическа полиция при ОДМВР- Варна организира профилирана полицейска интервенция, във връзка със задържане на трима младежи занимаващи се с пране на пари добити от закононарушения, оповестиха от пресцентъра на полицията във Варна.

Жена на 24 години и двама мъже на 20 и 33-годишна възраст, са направили измами в Литва, посредством " фишинг “ известия, предоставящи далечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на излъганите литовски жители. Средствата на подлъганите жители са превеждани по електронни сметки в разнообразни електронни портфейли на горепосочените причинители, както и на голям брой други български жители.

След извършената профилирана полицейска интервенция по претършуване на адресите на арестуваните, са открити и конфискувани 10 броя мобилни телефона; 8 броя компютърни конфигурации; парична сума в размер на 10 000 лв. в разнообразни валути; банкови документи; ПОС устройство; тефтер- съдържащ записани пароли за достъп до разнообразни акаунти; банкови платежни инструменти; 1 бр. арсенал - граната.

По случая е формирано досъдебно произвеждане под наблюдаване на Окръжна прокуратура – Варна.

Съобщение във връзка със случая изпратиха до Varna24.bg и от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна. Ето и неговото наличие:

Окръжна прокуратура - Варна управлява досъдебно произвеждане за пране на пари, добити посредством банкова машинация. Към наказателна отговорност са привлечени двама мъже – на 20 година и на 33 година и жена на 24 година С разпореждане на наблюдаващ прокурор двама от тях са арестувани за период до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за установяване мярка за неотклонение по отношение на тях.

В хода на следствието по случая е открито, че парите са добити след сполучливо осъществяване на машинация посредством фишинг известия, предоставящи далечен достъп до банковите сметки и мобилното банкиране на пострадалите от незаконната активност Всички жертви са били литовски жители, чиито средства са източвани, пренасочвани към електронни портфейли, регистрирани на името на тримата арестувани, както и на други жители, и по-късно употребявани за разнообразни финансови интервенции.

При извършените от чиновници на отдел " Икономическа полиция “ при на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна процесуално-следствени дейности, са конфискувани голям брой мобилни телефони и компютърни конфигурации, ПОС устройства, бележници с информация за банкови сметки, банкова документи, както и огромна сума пари в друга валута.

Работата по случая продължава под управлението и надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвинените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР