На 14 януари 1967 г. една реч дава началото на

...
На 14 януари 1967 г. една реч дава началото на
Коментари Харесай

14 януари 1967 г. Ражда се хипи движението

На 14 януари 1967 година една тирада дава началото на международното придвижване Хипи. Речта е на професор Тимоти Лиъри, който няколко години по-рано е уволнен от Харвардския университет. Речта е изнесена по време на The World’s First Human Be-in в Сан Франциско.

Тимъти Франсис Лиъри е американски психолог и създател на книги, прочут най-много с проучването на резултатите на психеделичните опиати и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното потребление.

Тимъти Лиъри е роден през 1920 година в град Спрингфийлд и умира на 31 май 1996 от рак на простатата. Неговите тленни остатъци са изпратени в Космоса. Преди да почине, моли роднините си да му дадат ЛСД, и умира под въздействието на дрогата, както години преди него прави писателят Олдъс Хъксли. Последните му думи са „ за какво не? “, повторени с разнообразни ударения. Един от най-близките му другари Робърт Антон Уилсън продължава да популяризира концепциите на Лиъри, преди самия той да почине през 2007.

Лиъри преподава в Харвард до 1963, когато е изпъден от там. През това време Лиъри към този момент е пробвал ЛСД, и е станал парещ негов бранител и пропонент. Той среща с опиата голям брой хора, в това число Олдъс Хъксли, Телониъс Монк, Алан Гинсбърг, Уилям Бъроуз и Джак Керуак. Лиъри има вяра, че под въздействието на ЛСД може да се преживее както илюминацията, по този начин и обособените сфери разказани в Тибетска книга на мъртвите. Подтикнати от прекарванията си на ЛСД Лиъри, дружно с сътрудниците си Ралф Мецнер и Ричард Алпърт (Ram Das) написват психаделична акомодация на тибетския текст, който да служи за справочник на психонавтите.

През 1970 Лиъри е наказан на 20 години затвор поради владеене на 40 грама марихуана, което той отхвърля. Малко по-късно той съумява да избяга от пандиза и живее в Алжир, Швейцария, Австрия и Ливан. Следва Афганистан, откъдето е похитен от американското разузнаване и върнат в Съединени американски щати, където е задържан с оповестена гаранция от 5 милиона $ – най-голямата в историята на Съединени американски щати до този миг. Американският президент Ричард Никсън го афишира за „ най-опасния човек в Америка “. Лиъри е подложен в обособена килия с присъда 95 години, негов комшия в срещуположната клетка е Чарлз Менсън. Лиъри води диалози с него и написа книги.

Освободен е през 1976 от новоизбрания демократичен губернатор на Калифорния Джери Браун, който заема мястото на предходния закостенял губернатор и предстоящ президент – Роналд Рейгън. Остатъка от живота си Лиъри посвещава на писане на книги и изнасяне на лекции. След гибелта си той е кремиран, а праха му е изстрелян в Космоса, дружно с останките на още 24 души, на 21 април 1997. Сега останките на Лиъри обикалят Земята всеки 62 минути.

Хипи, наричано още хипи придвижване или хипарство е младежко придвижване, което поражда в Съединени американски щати през 60-те години на XX-ти век и последователно запада след 70-те години, въпреки че и до ден сегашен съществуват хипита в обособени страни и региони. Някои откриватели смятат, че то е по-скоро културно, в сравнение с политическо събитие, до момента в който други го характеризират като напълно религиозно. То придобива ослепителен политически нюанс поради митингите против войната във Виетнам, само че в същото време с това има културни и метафизичен импликации, тъй като диктува нови трендове в модата, музиката, изобразителното изкуство и литературата. Влечението към източните религии, мистиката и шаманизма придават на хипарството и религиозно измерение.

От Съединени американски щати хипарството бързо се популяризира в Англия, оттова и в останалите страни на Европа, а по-късно и в Япония, Австралия и Нова Зеландия. Кулминацията на придвижването настава с Лятото на любовта (The Summer of love) – събиране на към 100 000 души в Сан Франциско през лятото на 1967 година и фестивалът Уудсток през 1969 година

То оказва голямо въздействие върху цялостното развиване на обществото и доста негови хрумвания последователно и неусетно си пробиват път като биват внедрявани в всекидневието – музикалните фестивали, смяната на моралните правила, здравословната храна, отбраната на природата и други.

За първи път думата хипи е употребена от американския публицист Майкъл Фелон през 1965 година с цел да отличи новите от старите бохеми. Повечето от новите за времето бунтари са на възраст сред 15 и 25 години и произлизат от бели фамилии от междинната класа. Стилът на изложение, държание и външен тип, възприети от хипитата обръщат с краката нагоре господстващите за времето правила.

Някои от главните отличителни външни белези на хипито са джинси и свободни, необятни облекла в ярки цветове и разчупени шарки, шарени гердани и гривни и изключително дългата коса. Музиката става централен изразител на хипи придвижванията и тя е най-вече разновидности на рокендрола. Особена известност набира звученето на Битълс, Дъ Ху, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Лед Зепелин, Дъ Дорс, Боб Дилън, Пинк Флойд, Боб Марли, Грейтфул Дед, които въплъщават духа на епохата забелязана през очите на хипитата.

Често хипи придвижванията показват амбивалентна полова ориентировка и/или пропагандират полова приемливост, в това число гей права; права за цветнокожите; енвайръментализъм; универсални човешки права и независимост на изразяването. Опитите за смяна на действителността на хипитата заражда всеобщ обществен активизъм, който намерено се опълчва на доста публични институции като църквата и политическия естаблишмънт.

В Съединени американски щати всеобщите обществени палежи на повиквателни за Виетнам и присъединяване във военния спор там, свидетелстват за радикализирането на хипи придвижванията. Много от хипитата опитват с вегетарианство; свободни полови контакти; разнообразни дроги (най-вече психаделици); живот в самоуправляващи се комуни, няколко от които не престават да съществуват и до днес; разнообразни окултни, магични, езотерични или мистични учения и практики.

Хипитата нормално не са институционално проведени, боготворят любовта и я слагат като основно съображение и смисъл на човешкото битие. Цветята като знак на хубост, непринуденост, ненасилие и независимост се трансформират в тяхна емблема. Те се опълчват на бюрокрацията, тоталитаризма и потискането на характерността. Много от тях изпитват увлечение към банален метод на живот. Мотото им е „ Мир, обич, независимост “ експлицитно изразявано в песни като тази на Бийтълс „ All you need is love “ (Всичко, от което се нуждаеш е любов) и девиза „ Make love, not war! “. A по този начин присъщите тематики за пътуването и скитането при хипитата, изключително на автостоп, намират мощно изражение в романа „ По пътя “ на Джак Керуак.

Търсенията и лутанията на младежите от това потомство най-пълно са изразени на именития фестивал „ Уудсток “, състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 година Фестивалът е най- известната демонстрация на хипи придвижването и остава в историята като реализация на груповия юношески протест. В концерта вземат участие Дъ Ху, Джеферсън Еърплейн и Грейтфул Дед, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Карлос Сантана, Джо Кокър и доста други. На фестивала участват към 400 000 души.

По-късни фестивали със същото име се организират в щата Ню Йорк през 1979, 1989, 1994 и 1999 година Въпреки че хипарството от дълго време не е всеобщо придвижване, то в никакъв случай не умира изцяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР