На 14 октомври Европейската комисия обяви най-мащабния план от 10

...
На 14 октомври Европейската комисия обяви най-мащабния план от 10
Коментари Харесай

Ако до всяко добро НПО застане поне още едно...

На 14 октомври Европейската комисия разгласи най-мащабния проект от 10 години насам за смяна на законодателството за сигурност на продуктите, употребявани в съюза. Като непосреден приоритет бе оповестена възбраната на перфлуороктановата киселина (PFA), която е на всички места в всекидневието ни - в тефлоновите тигани, непромокаемите якета, опаковъчното фолио на сандвичите, килимите и така нататък Тези химикали се свързват с редица болести и от години възбраната им се изисква от учени и неправителствени организации, измежду които и.

***

На 15 август корабът Sea-Watch 4 излиза на първата си задача за избавяне на мигранти в Средиземно море. На 2 септември той доближава пристанището в Палермо с 353 души на борда, извадени от потъващи лодки. Оттогава до през днешния ден италианските управляващи не пускат кораба да отплава и по оценки към 25 октомври това коства живота на минимум 80 мигранти, измежду които има деца и дами. " Не оставяш хората да се давят. Точка. " е късото и ясно мото на обединението, зад която стоят над 400 организации - от протестантската черква в Германия до " Лекари без граници ".

***

Според на противодействието на езика на омразата в обществените мрежи, " Туитър " е на последно място по реакция на такива прояви в платформата си. Докладът, оповестен през юни 2020 година, отразява интервал от шест седмици в края на 2019 година През този интервал " Facebook " е отстранила 87.6% от наличието, което попада в графата " език на омразата ", YouTube - 79.7%, само че " Туитър " е свалил едвам 35.9% от това наличие. Проблемът още веднъж е на дневен ред след серията атентати във Франция. На 11 май - месеци преди нещастията от последните дни да шокират Франция, 4 френски неправителствени организации -,, и, заведоха дело против обществената мрежа точно поради това, че не взема задоволително ограничения против езика на омразата.

---------------

Какво е общото сред тефлоновите тигани, мигрантския поток от Либия и езика на омразата в " Туитър "? Това са три от огромните борби на гражданския бранш сега за отбрана на публичния интерес и зад тях стоят не обособени субекти, а мрежи от десетки неправителствени организации.

В предходни броеве описахме мащабите на затягащия се обръч към неправителствения бранш - репресивни законодателни промени, държавни и правосъдни офанзиви, отрицателни акции за замяна на имиджа. Сега към тази " съвършена стихия " се прибавя още един детайл - коронавирус рецесията, която води до финансови проблеми за доста организации, най-много дребни.

Какво може да направи една дребна - а и огромна - организация в такава враждебна среда? Да потърси общ глас в мрежа от сродни организации. В мрежа неправителственият бранш има по-силно посланичество, по-висока успеваемост, повече въздействие, по-директен достъп до финансови запаси и експертиза. Този световен метод активизира и съставлява милиони хора в Европа при решаването на публични въпроси и определянето на европейски политики. Той е изключително сполучлив в няколко основни посоки - при правосъдни каузи за отбрана на публични ползи, при пробутване на значими законодателни решения, при преноса на положителни практики в границите на Европейски Съюз, и, не на последно място, при трансгранични следствия на огромни злоупотреби с публичен запас. Ето тази тактика в деяние при няколко начинания от последните години:

 

За Пирин от Буркина Фасо до Брюксел

 

Всяка дребна борба за естественото ни благосъстояние си има своя организация - " Да спасим Иракли ", " Да запазим Корал ", " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ". Всеки опит да се посегне на природата в България в последните 14 години обаче се сблъсква с една и съща стена - на екокоалицията " За да остане природа в България ". Коалицията стои с експертизата и общите си старания зад съвсем всяка извоювана борба за околната среда на България. Тя обаче бе основана в далечната 2006 година за избавяне на Пирин от апетитите за огромно застрояване.

12 години по-късно и след няколко правосъдни каузи обединението съумя да спре всички опити за финтиране на законодателството за запазване на околната среда. С помощта на десетки експертни мнения бе спрян новият проект за ръководство на Пирин (както и аналогичния проект за Витоша). В последните години няколко екоминистри пробваха да заобиколят отбраните на Пирин с промени на съществуващия проект за ръководство на националния парк без наложителната оценка за въздействието върху околната среда. На всички тях предходната година бе комплициран край с дефинитивно решение на Върховния административен съд, че желанията за създаване на водохващания, създаване и уголемение на ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура опонират на възбраната за строителство в националния парк.

Но борбата надалеч не се водеше единствено в правосъдните зали. Хиляди жители опазиха Пирин с митинги у нас и в европейски градове. През юни 2018 година ориста на Пирин бе тематика на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, под чиято отбрана се намира. Природозащитниците разкриха сговор на тогавашния екоминистър Нено Димов и тогавашния вицепремиер Валери Симеонов с 11 страни за намаляване на строгите рекомендации на комитета към държавното управление за запазване на националния парк. Сред тях имаше такива " другари " на нашите гори като Буркина Фасо, Ангола, Тунис, Кувейт и прочие На собствен ред " За да остане природа в България " придвижи разногласието в Европейския парламент, като провокира самодейност на седем разнообразни политически групи да изискат наказателна процедура за нарушавания на екологичното законодателство в Пирин и Кресненското дефиле. Така, с митинги, правосъдни офанзиви и малко дипломация натискът да се пробие отбраната на националния ни парк бе удържан. Но вратата за нови попълзновения постоянно е отворена.

 

ILGA-Europe и Европейският съд по правата на индивида

 

България не е от най-дружески настроените страни, що се отнася до правата на хората с друга полова ориентировка. В международен мащаб нормативната уредба по тези въпроси към момента е в зародишна форма. В авангарда на този спор е, обединяване на над 600 организации от 54 страни. ILGA пази правата на ЛГБТИ хората в 13 стратегически каузи в Европейския съд по правата на индивида и е взела участие като трета страна в над 50 каузи в съда в Страсбург. Обединението взе участие и в създаването и наблюдението на европейските стратегически документи в региона на отбраната от дискриминация. Ако мащабите на нейната активност наподобяват прекомерно световни, то преди няколко месеца те имаха микро проявяване на национално равнище.

През юли 2020 година Й.Т. осъди България в Европейски съд по правата на човека в Страсбург за това, че управляващите у нас са отказали да признаят промяната на пола му. Ищецът е жена, родена през 1970 година През юношеските си години тя осъзнала мъжката си полова еднаквост, а през 2015 година желае от съда промяна на името си, пола и ЕГН. Районният съд, а по-късно и апелативен съд, обаче отказали да удовлетворят настояването, след което Й.Т. се обърнал към Европейски съд по правата на човека, където с проблема се ангажира и ILGA. Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разходи по делото.

От това микрониво ILGA-Europe нормално се застъпва за прокарването на законодателство в региона на правата на ЛГБТИ хората. У нас обаче този спор следва, освен това миниран от публичните настроения.

 

Закони на майките или за майките

 

Един вицепремиер си отиде поради това, че ги назова " кресливи дами " с " сякаш заболели деца ". Един министър председател им сподели да му се махат от главата. Един ръководител на Народното събрание едвам не загуби поста си, тъй като не ги пусна до тоалетна. В последните три години майките на деца с увреждания от " Системата ни убива " и „ Системата ни убива всички “ са непрекъснато наличие по бунтовните улици на София. В най-силните си интервали те обединяваха представителства на хора с увреждания и техните близки, само че даже когато са единствено една шепа, черните им тениски с известния на всички политици надпис и белият им микробус са незаобиколим детайл на всеки митинг.

Движенията " Системата ни убива " и „ Системата ни убива всички “ са най-разпознаваеми и най-шумни измежду плеядата организации на хора с увреждания, които през 2018 година реализираха нещо невиждано за нашата политика - прокараха три закона, с които сами реформираха своята част от обществената система. С тях се вкара нов вид финансова поддръжка, нови условия за претовареност, нови критерии за персонална помощ. Някои от тези постановки по този начин и не заработиха, други дадоха недостатъци, трети опълчиха едни хора с увреждания на други. Това обаче е по-скоро удостоверение за експертната отпадналост на законодателите, а не на организациите.

 

Национална мрежа за децата против норвежката неуравновесеност

 

Национална мрежа за децата е обединяване на 152 цивилен организации. За своя сериозен стаж в публичното пространство от съвсем 15 години, мрежата си извоюва известност на спокоен, само че експертен покровител на детските права в редица законодателни начинания.

НМД е един от дребното гласове на здравия разсъдък в осъществявания с легенди и митове спор за стопираната тактика за детето (и една от дребното организации, които поставят действителни старания да развенчаят теориите на конспирацията, с които обрасна този документ). Тя беше и от първите, които поддържаха закона за обществените услуги, който също бе наклеветен за продължение на тактиката за детето, само че който в действителност регламентира окончателното реформиране на сегашната система от интернати.

Една от най-дългите борби на НМД е промяната в процедурите по осиновяване, най-много за отпадане на тайната на осиновяването. Преди няколко години бе квалифициран законопроект за промени в Семейния кодекс в тази посока, само че той по този начин и не бе доведен до сполучлив край. Това лято в същия кодекс бе препоръчана друга смяна, за която НМД се застъпва - за разширение на опциите за оборване на бащинство. Според нея всеки родител, чието дете е било припознато от различен след 1 октомври 2009 година, ще има период от една година, с цел да оспори припознаването. Преди месец планът стигна до Народното събрание, следва да забележим дали ще има политическа воля за приемането му.

 

Курс по графити за баби? Защо не!

 

Ферма за пенсионери, курс по графити за баби - това са сполучливи модели на различни услуги за възрастни. Те идват от разнообразни направления - Португалия, Англия. Общото сред тях е, че са споделени в платформата.

AGE е европейска мрежа от неправителствени организации на и за хора на възраст 50+, чиято цел е да пази ползите на 200-те милиона европейци, които попадат в тази възрастова група. От българска страна в нея членува само Българският червен кръст. Като сродни мрежи, тази също е с доста забележими старания по законодателни начинания за обществена поддръжка на възрастните, интензивно стареене, равни благоприятни условия. Мрежи като AGE обаче имат и една функционалност, която на макрониво може да наподобява пренебрежима, само че на микрониво може да значи всичко - шерването на положителни практики. Не е наложително това да са просто положителни хрумвания и модели - с помощта на членовете си AGE акумулира неповторимо количество потребен опит и информация.

Подобна експертиза е основна и за хората с хронични болести. У нас в последните години пациентските организации съумяха да се преборят за включване към финансиране от НЗОК на новаторски лечения, щадящо лекуване и прочие, да вземем за пример за хепатит С. В същото време от години остава неуреден казусът с кислородните апарати за пациенти с ХОББ, с устройствата за хемодиализа в домашни условия на хора с бъбречна непълнота и така нататък Липсва и поддръжката, която огромните пациентски мрежи в Европа и Съединени американски щати оказват на човек с нова диагноза, която трансформира живота му. Преди година в. " Сега " за ходенето по тъгите на три сестри, които се грижат за своята майка, диагностицирана с Алцхаймер.

" Стига да получават подходяща грижа, тези хора могат да изживеят по-пълноценно времето, което им остава. Никой обаче не споделя на техните близки как да се оправят с затрудненията, по какъв начин да овладяват агресивните състояния, по какъв начин да реагират на другите обстановки ", описа тогава Станислава, която стартира да се самообразова в интернет. Първо намира помощ в платформа на австралийски университет. После открива и гражданското съдружие от доброволци, което е член на - мрежа от 39 организации от 35 страни, и на, което сплотява организации на болногледачи, университети и проучвателен центрове. Голямата задача на " Алцхаймер България " е да помогне на непрофесионалните болногледачи да се оправят с грижата за своите близки. Помощта й е скъпа и на процедура замества цялата държавна политика, която се изчерпва с 1000 места за дълготрайна грижа за хора с деменция в страната.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР