На 14 ноември ще бъде окончателното гласуване за избор на

...
На 14 ноември ще бъде окончателното гласуване за избор на
Коментари Харесай

Избират наследник на Цацаров на 14 ноември

На 14 ноември ще бъде окончателното гласоподаване за избор на нов основен прокурор. Процедурата ще бъде открита на 15 юли и ще завърши на 14 ноември. Това предложение направи самият Сотир Цацаров на днешното съвещание на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Колегите му го поддържаха и одобриха времевият график на процедурата по избора да бъде импортиран за гласоподаване от пленума на Висш съдебен съвет, в който с изключение на прокурорската гилдия взе участие и съдийската.
Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.
След 15 юли основният прокурор предлага последващи 4 съвещания на 18, 22, 25 и 29 юли да бъдат издигани кандидатури. Номинации могат да вършат не по-малко от трима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и министърът на правораздаването.
12 август е крайният период, до който претендентите ще могат да показват писмените си концепции за основен прокурор. През октомври ще има съвещания за отчети на комисиите за атестирането и състезанията и професионална нравственос, които ще подложат на обстоен разбор качествата на номинираните.
До 6 ноември Висш съдебен съвет ще приема въпроси и мнения за претендентите от неправителствения бранш.
Изборът на нов основен прокурор ще е сполучлив, в случай че един от претендентите получи най-малко 17 гласа от общо 25-членният Висш съдебен съвет. След избора правосъдните кадровици изпращат предлагането за идващ обвинител №1 до президента за издаване декрет.
Битката за поста на основния прокур ще е кална и безскрупулна, предсказа зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той чака офанзиви, тъй като прокуратурата засегнала доста олигархични ползи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР