На 14 май 2020 г. отбелязваме 100 години от създаването

...
На 14 май 2020 г. отбелязваме 100 години от създаването
Коментари Харесай

Най-старият икономически университет в България стана на 100 години

На 14 май 2020 година означаваме 100 години от основаването на Икономически университет във Варна - първото висше икономическо учебно заведение в България и второто висше учебно заведение в страната.

Идеята за основаването му е плод на стопанския и културния напредък, присъщ за края на първото десетилетие на предишния век, и на повишената нужда от стопанско обучение. В началото на ХХ в. град Варна се утвърждава като един от главните търговски центрове на България. През 1911 година ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара обмислят опцията да се сътвори Висше комерсиално учебно заведение, само че избухналата война забавя реализирането на тази концепция. Решението за основаването му се взема през 1914 година на ХХI сесия на Търговско-индустриалната камара.

Отпуснати са средства за бъдещия университет, само че откриването му става на 14 май 1920 година след решение на ХХV сесия на Варненската търговско-индустриална камара. На тази дата се слага началото на българското висше икономическо обучение, а част от просветителната система у нас първото българско Висше комерсиално учебно заведение става на 28 септември 1920 година със заповед на тогавашния министър на търговията, индустрията и труда. Така се основава вторият български университет.

Ръководството на учебното заведение се поверява на Върховен учебен съвет. Учебните занятия стартират през есента на 1921 година в постройката на комерсиалната гимназия, чийто трети етаж е издигнат особено за потребностите на висшето учебно заведение. Те се откриват тържествено в актовата зала 101 с благословията на Варненско-Преславския митрополит Симеон. Приветствие сервира и персонално цар Борис III. Присъстват членовете на комерсиалната камара, банкери, търговци, индустриалци.

Първият ректор на Висшето комерсиално учебно заведение е радетелят за неговото основаване - проф. Цани Калянджиев. Той е роден в Лясковец през 1866 година и приключва гимназия във Варна. После учи техническа химия в Московското императорско учебно заведение и приключва университета в Цюрих. Пет години живее в Съединени американски щати, където работи като химик във фабрика за произвеждане на бои и химикали. През 1896 година се завръща в България и постъпва като преподавател по химия в комерсиалното учебно заведение в Свищов. Освен това е бил химик в Министерството на търговията, в Дирекцията на националното здраве, учител в частното комерсиално учебно заведение в София. През 1904 година Цани Калянджиев е поканен от Варненската търговско-индустриална камара да помогне за основаването на приблизително комерсиално учебно заведение в града.

През 1914 година по негово гледище е издигната постройката на комерсиалното учебно заведение и се слага въпросът за разкриване на висше комерсиално учебно заведение. Търговската камара командирова Цани Калянджиев да изследва европейската университетска традиция и да потърси преподаватели.

И по този начин на 14 май 1920 година във Варна се открива дълго жадуваното висше учебно заведение по търговия. Цани Калянджиев е назначен за ректор с научното звание "извънреден професор ". След отбрана на теоретичен труд е определен за постоянен професор по стокознание. До 1933 година той е ректор на висшето учебно заведение. Научното творчество на проф. Цани Калянджиев е отдадено освен на химията, стокознанието, стопанското развиване и търговията, а включва редица проучвания по въпросите на общото и професионалното обучение. Преди гибелта си, на 28 март 1944 година, той завещава средства на Висшето комерсиално учебно заведение, с цел да се реализира несбъднатата му фантазия - основаване на научноизследователски институт за икономически изследвания.

Първите преподаватели във Висшето комерсиално учебно заведение са креативен персони, интелектуалци, които стават медиатори сред европейското културно пространство и едвам прохождащата българска стопанска интелигенция. Те идват от Русия, Париж, Будапеща, специализирали са в Берлин, Лайпциг и Мюнхен, Виена, Падуа, Женева, Прага.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР