На 13 януари от 14,00 до 22,00 ч. и на

...
На 13 януари от 14,00 до 22,00 ч. и на
Коментари Харесай

Взор към президентските избори – 2023 в Чехия

На 13 януари от 14,00 до 22,00 ч. и на 14.01 т.г. от 8,00 до 14,00 ч. се организират третите подред директни избори за президент на Чешката република. Той ще размени настоящия държавен глава Милош Земан, чийто втори и финален мандат изтича. Втори кръг за първите 2-ма претенденти с под 50% гласоподаватели е очакван за 27-28 януари с.г. Според предизборните прогнози, измежду последно осемте претенденти най-предпочитани са някогашният ръководител на държавното управление Андрей Бабиш (€-милиардер, със словашки корени), о.р. генералът Петр Павел и досегашната ректорка на Висшия институт по земеделие и лесничейство в Бърно Дануше Нерудова.

Доста по-скромни шансове социолозите дават на познатите от пражките ми интервали г-да Ярослав Башта и Павел Фишер, в този момент сенатор. Башта е единственият някогашен член на Харта-77 на екс-дисидента и –президент Вацлав Хавел измежду актуалните 9 претенденти. Я. Башта, именуван от близки Робин Худ, след „ кадифяната гражданска война ” – 1989 заемаше разнообразни постове, в това число отпред на контраразузнаването и дипломат в Украйна по-късно. Фишер помня като началник на външнополитическия отдел в Администрацията на В.Хавел. По-късно бе дипломат във Франция. И Башта, и Фишер правеха кариера под „ егидата на Голямата тройка на прехода Чехословашка социалистическа република – Чешка република в Европейски Съюз и НАТО ” Вацлав Хавел, проф. Вацлав Клаус, Милош Земан. Имах достойнството да познавам тримата като президенти, Клаус и Земан и като министър председатели, и като ръководители на Долната камара на Народното събрание.

За ориентация , партията АНО (= от чешки: Действие на недоволните граждани) на премиера-центрист (2017-2021 г.) Андрей Бабиш завоюва последните парламентарни избори с към 30%, само че подкрепящите го „ от ляво ” партии ЧСДП и КПЧМ отпаднаха и властта бе поета от дясно-центристка коалиция от 4 партии с евроатлантическа либерално-глобалистична поддръжка + районната формация без твърда идейна ориентировка СТАН (настоящи и някогашни кметове). С министър председател Петр Фиала. **Схемата бе евентуално взаимствана от Словакия, прилагана там по отношение на екс-премиера Роберт Фицо и партията му Смер-СД на парламентарни и президентски избори в интервала след юни 2010 година до „ броженията ” през март 2018 г.** На предходните президентски избори в Чехия през януари 2018 година гласоподавателите избраха да преизберат национално настроения Милош Земан пред претендента на условно така наречен десница. АНО се показа добре и на общинските избори и на тези в Сената през есента на 2022 година

Четири от ръководещите в този момент политически партии (ГДП, ТОП 09 – консервативни либерали и християнско-социалната партия ХДС-ЧНП + Пиратите, от европейската демократична левица) избраха трима свои кандидат-президенти , които ще поддържат по персонални желания: Петр Павел, Дануше Нерудова и Павел Фишер. Зад господин Бабиш стои неговото движение-партия АНО, а зад Башта – национално настроената Партия на свободата и директната народна власт на Томио Окамура (чешко-моравски японо-кореец).

Ген. о.р. Павел е някогашен десантчик, шеф на Генерален щаб на Чешката войска (2012 – 15 г.) и зам.-председател на Военния комитет на НАТО (2015 – 18 г.), най-високият пост, най-малко до тогава, заеман от представител на страна от някогашния източен блок. В последните години той подлагаше на критика президента за проруски позиции, които Земан след нашествието в Украйна внезапно промени. Генералът аналогично като Бабиш е упрекван, че е някогашен член на ЧКП и помощник на тайните служби на Чехословашка социалистическа република.

Именно с последното събитие анализатори изясняват изненадващо силнитепозиции на госпожа Нерудова в обществените изследвания, която към 8 януари се нареждаше втора в конкуренцията и бе кандидат да обере демократичния и прозападен избор.

Към 8 т.м. съгласно организация СТЕМ пред ТВ канал „ CNN Прима ” в 1-я кръг на изборите ще победи Бабиш пред Павел и „ икономистката Нерудова ”, а във 2-я кръг чешките глобал-либерали, или десница, ще се обединят към ген.Павел. Глобал-либерално генералът би бил предпочетен и пред „ счетоводителката ” Нерудова, както Павел я назова в обществен спор. СТЕМ очакваше 68 % изборна интензивност.

За онагледяване с български политици и служители за ген. Петр Павел бихме могли да търсим политическа непосредственост с Христо Иванов, Атанас Атанасов, проф. Тагарев, до известна степен с о.р.генералите ни във властта, с Велизар Шаламанов. Но не чак с о.р. ген. Съби Събев, който „ от угодливост - даже пред ниско сложени в публичната подчиненост западняци ” - си произнася името С а би С а бев, угаждайки им да не би да ги затрудни с произнасянето на българското „ ъ ”. Каквото нямат в своите фонетики.

Г-жа Дануше Нерудова, която не познавам персонално - ми прилича на мислена пловдивска професорка, само че в Бърно. Без опит, само че с упоритости в политиката. Примери у нас „ дал Господ! ”: и в Народно събрание, и в кабинета, и в Европейски Съюз и Европарламента, до МВФ.

А Бабиш няма сходство у нас като центрист, някогашен министър председател на страна с действителна стопанска система, макар „ прехода ”. Със мощна и виновна социално-икономическа политика, облагодетелствала стабилизиращо основно междинния пласт гласоподаватели и дълго време с по-балансирана външна политика по отношение на „ гео-тройката ” САЩ-Русия-КНР.
След оправдаването на Андрей Бабиш от Градския съд в Прага по обвиняванията в машинация с европейски дотации за 2 млн. щ. $ през 2007 година, в случай че вземем на съществено социологическите изследвания и медийни изявления в ЧР през последвалите дни, някогашният министър председател губел известност. Изяснено е, че милиардерът Бабиш е върнал тези средства още през 2018 година Той постоянно заклеймяваше правосъдното дирене като с политически претекстове, а пред съда и обществено бе признавал, че на първо място е татко и е защитавал ползите на своите деца (от първи брак). Именно поради тях и шурея му са употребени дотациите за първокласния чифлик-курортен вид „ Щъркелово гнездо ”. Още през 2011 година компанията притежател е била санкционирана от Европейска комисия за нарушение на изискванията.
През последните дни влезе в оборот нормалното опълчване с персонално присъединяване на претендентите и покровителите им в ТВ диспути, „ изневери ” (2-ма регионални шефове от АНО, вкл.на 3-я по население град Острава, например обявиха, че ще гласоподават за генерала, а не за Бабиш). Също обвинявания в спор на ползи, компромати, злословия и сходни „ мръсни трикове ” и откровени неистини. „ Десантчикът ” и „ счетоводителката ” учтиво „ се обляха с мръсотия ”. Андрей Бабиш избра положителна акция, посети Макрон във Франция. Въпреки, че парламентарната група на АНО разгласи желание да провокира избор на не/доверие на държавното управление на Фиала, „ откъслечен с изборите ”. Бабиш до момента се въздържа от дебатите по 2 ТВ-канала с присъединяване на Павел и Нерудова, само че не било изключено да взе участие в последните, на 12 януари по ТВ „ Нова ”. Допустими по чешкия Закон за изборите на президента на републиката.

*Чешките гласоподаватели още веднъж са пред избора сред много евентуален последовател на солидарната дисциплинираност към „ атлантико-западноевропейския консенсус ” и по-слабо подвластен извън президент, балансиращ националните ползи с държавното управление и Народното събрание. Или пред аварийна към този момент алтернатива – да се осланят на неизвестнa, занапред самообучаващa се (или обучавана?) както в прилежащи страни държавна глава.

**Резултатът би размесил за прощален път картите на външнополитическа съгласуваност във Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия) в посока разединение на В 4, както може би желаят „ по-старши/те ” външни фенове на майдани. Не инцидентно бяха инспирирани всеобщите 2-3 протестни демонстрации против тандема на ръководство Бабиш-Земан, безспорно преследвали и вътрешно-политически цели и планове.

***Въпреки, че чехите разполагат с богат исторически опит от „ загрижеността ” на „ великите сили ”. Ако стартираме с Мюнхенското съглашение от 1938 година – диктат за разпарчетосване на Чехословакия, продължим с ”по-ограниченото ” бомбардиране на Прага ”по неточност ”(?) на 14.02.1945 година със 701 жертви-пражани, с окупацията на ЧСР през август 1968 година от Организацията на Варшавския Договор на тогавашния ”Голям брат ”. И да стигнем до настоящето положение на чешко-руските връзки.

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР