На 12 декември почитаме Свети Спиридон Чудотвореец. Свети Спиридон Тримифунтски

...
На 12 декември почитаме Свети Спиридон Чудотвореец. Свети Спиридон Тримифунтски
Коментари Харесай

Днес почитаме свети Спиридон Чудотворец. Извършил редица чудеса, лекувал болните

На 12 декември почитаме Свети Спиридон Чудотвореец. Свети Спиридон Тримифунтски (Саламински), вълшебник, е роден в края на III век на остров Кипър. От детството Спиридон пасял овце, подражавал на старозаветните праведници с чист и доброжелателен живот: на Давид – в благост, на Яков – в сърдечна добрина, на Авраам – в обич към непознатите.

В зрелост Свети Спиридон става татко на семейство. Изключителната му отзивчивост и духовна сърдечност привличали мнозина към него: бездомните намирали заслон в къщата му, скитниците намирали храна и отмора. За непрестанното помнене на Бога и положителните каузи Господ подарява бъдещия светец с плодородни блага: ясновидство, излекуване на неизлечими пациенти и прогонване на демони.

След гибелта на брачната половинка си, при ръководството на Константин Велики (324-337) и сина му Констанций (337-361), Спиридон е определен за свещеник на град Тримифунт. В негово лице паството придобило любящ татко. По време на продължителна суша и апетит в Кипър по молитвата на св. Спиридон почнал да вали дъжд и бедствието свършило. Добротата на светеца била съчетана със обективна суровост към недостойните хора. По негова молитва безмилостният търговец на зърно бил осъден, а бедните селяни били избавени от апетит и мизерия.

Свети Спиридон направил доста чудеса. Веднъж по време на богослужението еловото масло изгоряло в кандилото и почнало да избледнява. Светецът се разстроил, само че Господ го утешил: лампата по чудодеен метод се напълнила с масло.

Известен е случай, когато ангели невидимо са служили дружно със св. Спиридон и след всяка ектения ангелите са пеели: „ Господи, помилуй “. Светецът изцелил тежко болния император Констанций, разговарял с умрялата му щерка Ирина, която към този момент бил готова за заравяне, съживил мъртвото дете с Божията благосклонност, а по-късно и майка му, която при типа на чудото паднала безжизнена.

Виждайки тайните грехове на хората, светецът ги призовавал към смирение и коригиране. Тези, които не се вслушвали в гласа на съвестта и думите на светеца, били осъдени от Бога.

Като свещеник свети Спиридон дава образец на своето паство за благодетелен живот и усърдие: пасе овце, правел самун. Той бил извънредно угрижен за прецизното съблюдаване на църковния ред и запазването на Светото писание в цялостна цялост. Светецът остро изобличавал свещениците, които в своите проповеди неопределено употребявали думите на Евангелието и други боговдъхновени книги.

Господ разкрил на светеца наближаването на гибелта му. Последните думи на светеца са за любовта към Бога и близък. Около 348 година, по време на молитва, свети Спиридон се показал пред Господа. Погребали го в църквата в чест на светите апостоли в град Тримифунт. В средата на VII в. мощите на светеца били пренесени в Константинопол, а през 1453 година на остров Керкира в Йонийско море (гръцкото име на острова е Корфу).

Тук, в едноименния град Керкира (главният град на острова), светите мощи на св. Спиридон към момента се пазят в храма на неговото име. Пет пъти в годината на острова се организира тържествено честване на паметта на Свети Спиридон.

Свети Спиридон се счита за настойник на занаятчиите, а през днешния ден имен ден имат Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела и Дария.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР