На 11 февруари Република Иран отбелязва празника на Победата на

...
На 11 февруари Република Иран отбелязва празника на Победата на
Коментари Харесай

Ислямската революция и научния и напредък

На 11 февруари Република Иран отбелязва празника на Победата на революцията. В тази връзка ви предлагаме ви предлагаме текст на Иранското посолство в България за научните достижения в последните десетилетия.

Ислямската гражданска война беше невиждано събитие в иранската история, която малко или доста засегна и впечатли страната, района и останалите точки на света. Измеренията на тази гражданска война бяха многостранни и засегнаха по-специално в разнообразни насоки Иран, който претърпя големи промени. Тази гражданска война, учредена на историческия опит на иранския народ, оказа последователен растеж и развиване. В тази публикация се преглеждат разнообразни аспекти от растежа на Иран в региона на науката.

До преди Ислямската гражданска война през 1979 година Иран преживяваше огромна уязвимост и назадничавост в областта на производството на просвета и имаше редовно обмисляне за поощряване на научните проучвания във висшето обучение. Като образец, по време на династията Пахлави и интервала преди него нямаше възпитаници или студенти, който да вземат участие в научни олимпиади, през 1978-79 години страната се сблъска с дефицит на лекари, като този дефицит се компенсираше с импорт на лекари от страни от третия свят. Също по този начин, въз основа на отчета на Международния институт за научна информация (ISI), през 1979 година са отпечатани към 450 публикации. Страната ни нямаше никакво място в научните и софтуерни съревнования и само беше един вносител и ползвател. Въпреки обстоятелството, че доста младежи бяха изпратени на образование в европейски и американски университети, системата беше такава, че не предоставяше опция за растеж и напредък на потенциала и качествата им.

С успеха на Ислямската гражданска война и акцент върху независимостта, бяха подхванати централизирани насоки и приложени макрополитики върху образованието на човешкия капитал, повишението на качествата и компетенциите на локално равнище и доста увеличение на смисъла на човешките запаси в процеса на стопански растеж и обществено развиване. По-специално, духът на самоуважение и на националното самочувствие, който Ислямската гражданска война на Иран донесе на народа, не остави научната и софтуерната сфери без съперник. Днес, четири десетилетия от славната победа на Ислямската гражданска война, е реализиран забележителен прогрес в региона на науката и технилогиите. Създаде се огромен скок в научните, софтуерните и проучвателен области в Иран и почетните върхове, до преди този момент монополизирани от няколко развити страни, бяха покорени от елитните ирански младежи. Успехите и напредъкът, реализиран от иранските учени и научни центрове през тези четири десетилетия, са толкоз обширни и показателни, че по никакъв метод не са съпоставими с предходните интервали в актуалната ера.

В момента иранските елитни студенти и възпитаници блестят по най-високите върхове на международните олимпиади по физика, математика, астрономия, химия, информатика и технологии.

След революцията единствено научните и проучвателен издания означиха 82- кратно нарастване, като броят им от 20 издания преди революцията доближи до над 1000 издания през 2017 година.

В региона на биотехнологиите Иран със своите близо 300 компании, основани на познания в тази тенденция, се подреди измежду 14-те водещи страни в света и има огромен капацитет региона на земеделието и енергетиката.

Сред другите достижения на Иран през тази ера са основаването на разнородни роботи и спечелването на международни триумфи в надпреварите по роботика. Показателно е нареждането на Иран в листата на от 5 до 8-те водещи страни в света в надпреварите RoboCup, а и също по този начин и наличието на Иран измежду петте водещи страни в международната кибер войска.

Освен това значимо е да се означи, че над 4 милиона студенти - девойки и момчета - не престават да се образоват на разнообразни равнища в над 2390 държавни и свързани с институциите на изпълнителната власт висши образователни заведения и университети.

Иран след успеха на Ислямската гражданска война беше изправен пред тежко закъснение в разнообразни браншове, в това число във висшето обучение, а дефицитът на висококвалифицирани и високообразовани фрагменти в страната се почувства, тъй че през някои години след успеха на революцията в някои градове на страната лекарите от страни от третия свят бяха заети с запазване здравето на хората. Тази обстановка продължи доникъде на 80-те години на предишния век, до момента в който бяха направени проекти за възстановяване на обстановката в централата на Културната гражданска война и за по-малко от десетилетие дефицитът на експертни фрагменти бе доста преодолян.

Напредъкът на Иран в областта на медицината, и по-специално в региона на фармацията, е още един триумф в региона на развиването на науката и технологиите след Ислямската гражданска война. Осигуряването на благоприятни условия за вътрешното произвеждане на ваксини срещу грип и антиботулизъм за първи път е едно от достиженията на Иран в областта на медикаментите през последните години. Също по този начин производството на лекарство за лекуване на СПИН, произвеждане на лекарство за лекуване на диабетни рани по краката и произвеждане на медикамнт за лекуване на анемия при пациенти, страдащи от таласемия за пръв път в света, са измежду достиженията на лекарствената промишленост на страната.

Освен това в региона на медицината, освен през днешния ден, ние сме изправени пред остатък от лекари, намираме се сред 20-то и 30-то място в света в региона на медицинските публикации, в региона на медикаментите също по този начин и при създаването и производството на нови медикаменти с ново наличие. Отбелязваме забележителен прогрес в областта на хирургическите специалности и при въвеждането на нови лечебни способи, изкореняването някои заболявания, подобряването на лечебното положение, сътворяваме и разширяваме нужните за обществото научно-медицински центрове. Отделя се особено внимание на здравното инженерство с потребление на нуклеарна сила и нанотехнологии, което и изненада учените и откривателите по света по повод напредъка в областта на медицината и Иран получи тяхното самопризнание.

Освен гореизложеното, напредъкът в региона на технологиите при потреблението на стволови кафези, генното инженерство, галактическата просвета и изтрелването на галактически ракети-носители на спътници, клонирането на животни, вътрешното произвеждане на съоръжение и технико-инженерни елементи в разнообразни браншове на индустрията и така нататък, са единствено дребна част от следствията както и научните, и проучвателен достижения и технологиите на Ислямска република Иран след революцията, които би трябвало да бъдат разширени и оценени в по-късни мотиви и следващи публикации.

Напредъкът в производството на науката продължава и до момента като съгласно статистиката на библиографска и реферираща база данни и при инструмент за следене на цитируемостта на публикациите, оповестени в научните издания Scopus, през 2007 година в Иран са оповестени 15 000 публикации. През 2008 година и 2009 година този брой се е нараснал до надлежно 19 492 и 24 063 публикации. През 2015 година научната продукция доближава 40 556 публикации. През 2015 година Иран е на 15-то място от 140 страни през 2015 година от 140 срани в региона на науката. Тази наклонност през 2016 година и 2017 година също ще покаже уместно научно развиване.

Мортеза Нураи, учител по персийски език в катедра " Иранистика " на ЦИЕК на СУ " Св.Климент Охридски " - София. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР