На 11 февруари Европа празнува Европейския ден на номер 112.

...
На 11 февруари Европа празнува Европейския ден на номер 112.
Коментари Харесай

Европа отбелязва Европейския ден на спешен номер 112 


На 11 февруари Европа чества Европейския ден на номер 112. Денят се отбелязва в страните от Европейския съюз (ЕС) с решение на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз от 11 февруари 2009 година Целта е да се увеличи информираността на обществото за ролята на единния номер за незабавни повиквания във всички страни на Европейски Съюз. На този ден всяка страна от Европейски Съюз регистрира работата на службите за незабавно реагиране, известността на телефон 112 и равнището на обслужване на незабавните повиквания. Причината да бъде определена тази дата е, че датата включва телефонния номер (11/2).

На 11 февруари с. година е подписано съглашение за съдействие за обезпечаване на дейно действие на Националната система за незабавни повиквания с обединен европейски номер 112 сред министъра на изключителните обстановки Емел Етем, министъра на вътрешните работи Михаил Миков и министъра на опазването на здравето Евгений Желев.


В излъчванията „ Международна информация “ четем за оповестяването от Европейските институции на 11 февруари за „ Ден на телефон 112 “:


Европейските институции оповестиха 11 февруари за " Ден на телефон 112 "

Брюксел, 11 февруари 2009 година /Кор. на Българска телеграфна агенция Атанас Матев/ Главните европейски институции - Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейската комисия, оповестиха 11 февруари за " Ден на телефон 112 ".

Една от многочислените прояви по този мотив бе привикване на експертна среща за страните членки в съюза, в които действа единният европейски номер за незабавни повиквания 112. На процедура това са всички страни в Европейския съюз.

В срещата взе участие и основният шеф на " Национална система 112 " Стоян Граматиков. Той показа Националната система за незабавни повиквания в България, която беше построена за 9 месеца от Министерството на изключителните обстановки, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването.

Негови сътрудници от другите страни в Европейския съюз също показаха моделите на националните системи на незабавния номер.

Във връзка с днешния ден в Европейската комисия бяха показани и резултатите от проучване на Евробарометър в страните членки на Европейски Съюз съюз по отношение на телефон 112. Според него най-информирани за този номер и националните незабавни телефонни номера са жителите на България /54 на сто/ и Румъния /49 на сто/. На другия край е Англия с едвам 6 на 100 осведоменост.


В България и Румъния имаше проблеми с въвеждането на телефон 112, което стана едвам към края на предходната година. Това ни накара да ги заплашим със правосъдно дело против тях в Люксембург. А ето, в този момент тези страни са отпред на класацията за осведоменост за телефон 112, съобщи за Българска телеграфна агенция Мартин Селмайр, представител на комисар Вивиан Рединг, отговаряща за осведомителното общество и в това й качество и за въвеждането на телефон 112 в Европейския съюз.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР