На 11 април се отбелязва Международният ден на бившите политзатворници,

...
На 11 април се отбелязва Международният ден на бившите политзатворници,
Коментари Харесай

11 април 1945 г. Въстанието в Бухенвалд

На 11 април се отбелязва Международният ден на някогашните политзатворници, концлагеристи и потърпевшите от фашизма и войните.

Така се уважава въстанието на концлагеристите от Бухенвалд, подготвяно дълго от руските военнопленници. На 11 април 1945 година са нападнати стражевите кули, вътрешната и външна защита на лагера, въстаналите концлагеристи излизат отвън телените мрежи и подвигат алено знаме над административната постройка на лагера. Войниците и офицерите от Секретен сътрудник са обърнати в бягство. Въстанието избавя пандизчиите от сигурна гибел, тъй като единствено ден преди този момент нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно 3-та дивизия на американските войски напредваща в Тюрингия доближават Бухенвалд. По-рано, на 27 януари 1945 година руските войски освобождават най-големия концлагер Освиенцим, покрай Краков в Полша.

В годините на Втората международна война през лагерите на гибелта минават над 18 милиона индивида, от които 5 милиона жители на Съветския съюз. Над 12 милиона от тях не оживяват. На територията на Германия и окупираните страни работят повече от 14 хиляди концлагери. Това са места на ужасни закононарушения. Хората са били изгаряни в пещите на крематориумите, задушавани в газови камери, измъчвани, изнасилвани, принудени да гладуват и да се трудят до цялостно изнемогване. С тях са осъществявани ужасяващи медицински опити. По самопризнание на самите есесовци продължителността на живота на един концлагерист е по-малко от година, само че трудът му се равнява на съвсем хиляда и петстотин райхсмарки чиста облага.

На 11 април отдаваме респект и се прекланяме пред героизма, пред силата и мъжеството на всички борци срещу фашизма и нацизма, варварството на ХХ век, белязано от 50 милиона починали в годините на Втората международна война.

Нека споменът за тях не угасва и мир на душите им.

Хора бдете! Никога повече фашизъм!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР