На 10 януари 2023 г., повече от месец след началото

...
На 10 януари 2023 г., повече от месец след началото
Коментари Харесай

Втора седмица "Булгаргаз" не използва газ от хранилището в Чирен

На 10 януари 2023 година, повече от месец след началото на отоплителния сезон, газовото вместилище в Чирен е цялостно на 82%. На същата дата през предходната година година потенциалът бе напълнен единствено на 43%.

На процедура от Коледа до в този момент " Булгаргаз " не е употребявал никакви количества газ от хранилището, като че ли зимния сезон изобщо не е почнал. Но точно потреблението на нагнетения там през лятото и есента на 2022 година газ, когато цените бяха високи, беше посочен като причина за повишаването от 1 януари. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди с 23% по-висока цена за януари. Но за какво газът е по-скъп по отношение на декември макар горепосочените обстоятелства?

" По две аргументи: зимния интервал цените постоянно вървят нагоре на европейските тържища и скъпия газ в " Чирен ", който беше нагнетен през август и септември ", беше декларирано от служебния министър на енергетиката Росен Христов преди по-малко от седмица. Твърдението му с изключение на, че е подвеждащо е и механически погрешно, повдига и въпроса на каква цена е бил закупен полутечен газ, който се доставя в този момент. Уж бяха извършени търгове, само че по този начин и не се разгласиха резултати от тях.
Чирен не е в уравнението
През последните две седмици, в това число и една преди изявлението на Христов, газ от хранилището " Чирен " не е добиван, сочи информация в системата на AGSI. Последният път, в който са изпомпани количества е бил на 25 декември 2022 година
Реклама
От графиката се вижда, че единствените дни през този отоплителен сезон, в които е изпомпван газ на оптимален потенциал от Чирен са едвам няколко - при започване на декември. През останалото време или не е изпомпван, или количествата, които са добивани са незначителни.

Въпреки това при образуването на цената за януари " Булгаргаз " е декларирал пред КЕВР, че ще употребява избрани количества от " Чирен " и тъкмо поради това е изискал нарастване на цената. Сега обаче очевидно съумява да обезпечи всичките си потребности с доставки на LNG или от пазара, като по този начин действително си икономисва разноски.

Данни от гръцкия терминал в Ревитуса подсказват, че за януари към този момент е разтоварен танкер с покупател " Булгаргаз ", от който се регазифицират 47 млн. м3 природен газ. Името на българския газов снабдител стои до още три танкера, които са планувани през тази година на гръцката точка.
Реклама Без драма в Европа
През есента най-големите терзания на Европа бяха свързани с тежка зима и високи цени на газа и електрическа енергия, само че нищо от това не се осъществя досега. Един от основните виновници е времето. В България нещата наподобяват по следния метод: декември - позитивна особеност от над 3 градуса, януари до момента- позитивна особеност от 5 градуса. Въпреки че не на всички места в Европа е толкоз топло, междинното равнище на запълване на хранилищата в Европейски Съюз е 83%, което значи, че континентът се оправя доста добре по отношение на натиска с доставките.

Заради това цената на природния газ на огромните тържища в Европа е ненадейно ниска. Нито един от фючърсите през последните месеци не минава над 100 евро/мВтч.

За съпоставяне обстановката с хранилищата в Европа година по-рано беше напълно друга - към този миг те към този момент бяха на 50% празни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР