На 10-ти януари, по време на планирана комуникационна сесия с

...
На 10-ти януари, по време на планирана комуникационна сесия с
Коментари Харесай

Установен е сериозен проблем с руския космически телескоп Радиоастрон (Спектр-Р)

На 10-ти януари, по време на планувана информационна сесия с съветския галактически радиотелескоп “Спектр-Р ”, от него не е постъпил сигнал, заяви през вчерашния ден Газета.Ру. Тази заран, на 12-ти януари, ръководителят на плана Николай Кардашев разясни, че се работи по възобновяване на работата. По неговите думи в този момент има сигнал от спътника, само че се срещат компликации при ръководството му. Кардашев счита, че към сегашния миг е мъчно да се направи оценка на положението на “Спектр-Р ” и подробна информация за статуса му се чака чак в понеделник.

“Твърде е рано да приказваме, ще можем да дадем коментар през първата половина на понеделник ”, споделя Кардашев. “Понастоящем с него се организират информационни сесии, експертите се пробват да схванат дали нещо се е случило или нищо не се е случило ”.

От Роскосмос и бюрото-производител Неправителствени организации “Лавочкин ” отхвърлят да разясняват ситуацията с радиотелескопа. 

Напомням на читателите, че “Спектр-Р ” бе изстрелян през 2011 година с украинско-руска ракета “Зенит ”. Телескопът трябваше да работи пет години на орбита – до 2016-та. Той е надхвърлил планувания период на употреба с цели две години. “Спектр-Р ” е най-успешната роботизирана задача на Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Но заради отлаганията в създаването на други галактически апарати, имайки поради също по този начин повредата на научно-изследователския астрономически сателит “Ломоносов ” в средата на предходната година, в случай че експертите не съумеят да възстановят работата на “Спектр-Р ”, това значи, че Русия ще остане напълно без безпилотни научни апарати. 

 Radioastron

Гигантската 10-метрова антена на телескопа “Радиоастрон ” ( “Спектр-Р ”) разрешава неповторими астрономически наблюдения в радиодиапазона.  Photo credit: NPO Lavochkin

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР