На 10-ти и 11-ти ноември 2023 г. в град Пловдив

...
На 10-ти и 11-ти ноември 2023 г. в град Пловдив
Коментари Харесай

Национална среща на ученическите съвети

На 10-ти и 11-ти ноември 2023 година в град Пловдив се състоя втора Национална среща на ученическите препоръки, която събра на едно място над 100 дейни ученика от цялата страна, членове на ученическите препоръки и парламенти в техните учебни заведения.
Национален училищен парламент (НУП) бе основан през 2022 година като мрежа на ученическите препоръки и парламенти от цялата страна, която да улесни разговора сред учениците, учебните заведения и националните институции, виновни за съставяне на просветителни и юношески политики, както и да усъвършенства ученическото самоуправление в България. В мрежата членуват над 120 органа на ученическо самоуправление.

След първата сполучлива среща през април 2022 година, след която бе основан Национален училищен парламент, втората имаше за цел да сложи началото на задълбочена работа по пет предпочитани области, припознати за значително значими за учениците след съвещания на НУП с ученическите препоръки и държавните институции:
• Борба с насилието в учебно заведение
• Доброволчество и гражданско присъединяване
• Дигитално обучение
• Външно оценяване
• Развитие на ученическото самоуправление
В първия ден от работната стратегия се включи доктор Емилия Лазарова – заместник-министър на образованието и науката, която показа националните политики в региона на образованието и взе присъединяване в панелна полемика с членовете на Управителния съвет на НУП. Учениците бяха приветствани и от господин Иво Кацаров – заместник-министър на младежта и спорта, който изпрати приветствен адрес.
Сред формалните посетители бяха също госпожа Зейнеп Ходжа – държавен специалист в Дирекция „ Приобщаващо обучение “ на Министерството на образованието и науката, господин Любомир Луков – младши специалист в Дирекция „ Младежки политики “ на Министерство на младежта и спорта, госпожа Надежда Василева – държавен специалист в Дирекция „ Спорт за всички и спорт за учащи “ на Министерство на младежта и спорта, госпожа Антоанета Кръстанова – старши специалист по публични науки, гражданско обучение и вяра в РУО-Пловдив, както и представители на неправителствени организации: госпожа Мария Янкова – програмен шеф „ Образование “ на УНИЦЕФ, госпожа Елена Златанова – съветник „ Младежко развиване “ на УНИЦЕФ, господин Йоан Стоянов – основен секретар на Национален юношески конгрес, госпожа Гергана Станоева – връзка с обществеността – Национален юношески конгрес, господин Тодор Рогошев – координатор на стратегия „ Български юношески делегати към Организация на обединените нации “ и госпожа Цветелина Гарелова – Български юношески пратеник към Организация на обединените нации с мандат 2022/2023.

Всички представители на институции и организации се включиха в петте работни групи дружно с учениците, от които като резултат бяха изведени съществени рекомендации към институциите за възстановяване работата им в тези области.
Срещата приключи с обмисляне на действия на локално равнище от страна на ученическите препоръки, посредством които да дадат публичност на разпознатите провокации по гореизброените тематики.

Събитието е част от план „ Срещи на Националния Ученически Парламент “, реализиран от Асоциация „ Голям брат, Голяма сестра – България “ с финансовата поддръжка на Европейската комисия. Публикацията отразява само гледната точка на Асоциация „ Голям брат, Голяма сестра – България ”. Европейската комисия не носи отговорност за нейното наличие.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР