Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с публикации за

...
Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с публикации за
Коментари Харесай

Гърция очаква „Одисей“ от Пловдив

Гръцката преса, радио и телевизия са наситени с изявления за гастрола на Драматичен театър-Пловдив в Атина.

В публикациите, гостуването е несъмнено като „ исторически акт в театралната история на Гърция и България “, с който най-старата театрална институция в България – Пловдивският трагичен спектакъл, идва с неведнъж награждаваната си и пътуващата суперпродукция „ ОДИСЕЙ “.

Месец, откакто откриха водещия интернационален фестивал MITEM в Унгария, четиридесет артисти и още толкоз представители от техническия екип на театъра ще отпътуват към гръцката столица, с цел да въплътят Омировия епос в аудиовизуален театър, написан по истинската акомодация от водещия драматург Александър Секулов и режисиран от Диана Добрева – притежател на премия на рецензията и пресата за „ Най-добър театър “ на фестивала в Авиньон, Франция.

Ще участват още и заместник-кмета в Община Пловдив с сектор „ Култура “ – господин Пламен Панов, шефа на театъра – госпожа Сюзана Василевска, както и екип на Българската държавна телевизия.

Публикациите описват за спектакъла “Одисей ”, който бе основан в годината, в която Пловдив е “Европейска столица на културата ”. Пловдив е един от най-старите градове в Европа, с извънредно богата история, разпростряла се хилядолетия обратно. Подобно на античната Атина, пловдивските антични архитектурни дадености към момента носят духа на това време, разказано и възхвалявано от великите поети и драматурзи като Омир, Софокъл и Еврипид.

Гостуването на Драматичен спектакъл Пловдив е подкрепено от голям брой гръцки медийни сътрудници. Силен акцент е видео рекламата в метрото на Атина, както и наситеното наличие на рекламни спотове в атинските радиостанции.

Общинският спектакъл на Пирея „ Василис Михаилидес “, който е хазаин на спектакъла, е историческа постройка, ситуирана до пристанището на града. Построена е през 1884 година по проектите на архитекта Йоанис Лазаримос и е открита на 9 април 1895 година Театърът е с потенциал 600 места. Идеята за неговия градеж се ражда в края на 19 век, което се е считало за извънредно визионерско, тъй като в оня исторически интервал жителите на Пирея са едвам 27 000.

Сцената на театъра се счита се за една от дребното здания, които са останали непроменени през другите исторически интервали. Първоначално постройката е употребена като музикална консерватория. Претърпява съществена реорганизация през 1940 година Архитектурата му е неокласическа, типична Гърция през 19 век. Фасадата на театъра е грандиозна, украсена с колони и богати елементи, напомнящи на древногръцките храмове. От основаването си и до през днешния ден, театърът в Пирея е един от значимите и значими културни центрове на Атина и Гърция.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР