На 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия, СССР е

...
На 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия, СССР е
Коментари Харесай

56 години от рождението на Андрей Баташов



На 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия, Съюз на съветските социалистически републики е роден артистът Андрей Баташов. Той е правоприемник на прочут съветски жанр, произвеждал и доставял стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

Учи в 133 ЕСПУ с преподаване на съветски език „ Александър Пушкин “. Завършва актьорско майсторство за трагичен спектакъл в класа на професор Енчо Халачев във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където по-късно става доцент по актьорско майсторство и постановка.

Има над 40 функции в театъра и киното и многочислени участия в български и непознати кинопродукции. Играе на 3 подиуми: Народен спектакъл „ Иван Вазов “, „ Сълза и смях “ и „ Театър 199 “. От 2004 година е артист на свободна процедура. Като режисьор е поставял постановките „ Ритъм “, „ 360 градуса “, „ SEXXX “ и „ Разбираш ли ме вярно “.

През 2007 година слага 500-ния юбилеен театър на постановката „ Секс, опиати и рокендрол “, която е на сцената повече от 15 години.



В края на септември 2010 година на сцената на „ Театър 199 “ се състои премиерата на 4-ия му моноспектакъл „ Влез в час! “ по текст на Ерик Богосян – след „ Секс, опиати и рокендрол “ (1993), „ С глава в стената “ (1994) и „ На живо “ (1997).

Има пано с неговите отпечатъци на Стената на славата пред “Театър 199 “.

Рицар е на Ордена на тамплиерите (от 2007 г.). Съчетава артистичната си кариера с политиката (депутат от праламентарната група на НДСВ).

Няма деца. През есента на 2008 година подписва брак с Боряна Баташова в църквата в Царска Бистрица. Боряна е измежду участниците в X Factor през 2011 година

 Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, обръщение и шарж на Андрей Баташов.

На 6 ноември 2010 година артистът е признат в кома в столична болница, където за малко здравословното му положение се усъвършенства, само че по-късно още веднъж се утежнява. На 22 ноември е изместен за лекуване във Военномедицинската академия.

Умира на 29 ноември 2010 година от полиорганна непълнота, получена в резултат на цироза и сепсис.

Записи от Златния фонд на БНР с гласа на артиста можете да чуете в звуковия файл.

Уикипедия
Снимки: БГНЕС, Уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР