На 10 февруари православната църква чества паметта на св. Харалампий

...
На 10 февруари православната църква чества паметта на св. Харалампий
Коментари Харесай

Почитаме лечителя св. Харалампий, 7 имат имен ден

На 10 февруари православната черква празнува паметта на св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина.Традиции и традиции

В националните показа Св. Харалампий бил властелинът на всички заболявания. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендата свети Харалампий е повелител и на чумата и затова денят му е именуван още " Чуминден ". За да умилостивят чумата, дамите месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и родственици.

В националните показа чумата е остаряла, грозна, рошава и зла жена, която би трябвало да се изведе от селището. Затова оставят край обитаемото място питка с мед, шише вино, нова забрадка, сапун, гребен и вода, с цел да се залиса, до момента в който мие косите си и ги сплита, а до момента в който се нахрани и напие — да не помни защо е слязла.

Свети Харалампи е определен и за настойник на пчеларите.

За да се предпазят от неприятни заболявания, дамите не би трябвало да работят на този ден. Единствено позволено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, по тази причина се пази през цялата година. Ако някой се разболее, му дават от него, с цел да се възвърне по-бързо и да оздравее.

На този ден имен ден честват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР