На 10 април списание Български воин предварително скачи Союз 33

...
На 10 април списание Български воин предварително скачи Союз 33
Коментари Харесай

Скандално! Преди 39 години военно списание скачи ”Союз”33 на Рукавишников и Иванов с орбиталната станция

На 10 април списание ”Български боец ” авансово скачи ”Союз ” 33 с орбиталната станция. В репортажаа Георти Иванов и Николай Рукавишников се прегръщат с Владимир Ляхов и Валерий Рюмин в станцията, подвигат наздрави с нашенско алено вино и замезват с с български суджуци и луканки. Но съединяване няма.... Още същия ден цялото списание е конфискувано и иззето. А след това написаното се учи като типичен образец във факултета по публицистика.

Иначе на 10 април 1979 година, първият българин излетя в Космоса - поилк.Георги Иванов Какалов. " В 20.34 часа московско време от космодрума в Байконур беше изстрелян галактическият транспортен съд " Союз-33 " за осъществяване на взаимни проучвания и опити по програмата " Интеркосмос ", пилотиран от интернационален екипаж в състав летецът космонавт на Съюз на съветските социалистически републики Николай Рукавишников и българският космонавт откривател майор Георги Иванов ", гласи тогава известието на Българска телеграфна агенция.

За полета на Георги Иванов е създадена впечатляваща галактическа стратегия. Тя планува след скачването на кораба " Союз-33 " с орбиталния комплекс " Салют-6 " - " Союз-32 " да бъдат осъществени взаимни проучвания и опити по програмата " Интеркосмос " с космонавтите Владимир Ляхов и Валерий Рюмин, които работят в околоземна орбита от 25 февруари 1979 година

Космонавтите би трябвало да изпълнят доста необятна научна стратегия, която включва 28 опита (три от които с неповторимо значение) и проучвания в 4 области на науката. За полета са основани напълно български системи и принадлежности.

Специално за полета българските учени основават и разнообразни видове храни в лиофилизиран тип, при който се реализира цялостно опазване на вкусовите, ароматните и питателните качества на продуктите. На галактическата софра от българските учени от Централната лаборатория по лиофилизация и криобиология са готови балкански кашкавал, овче сирене, печени бадеми, горски мед, конфитюр от ягоди и малини и лютеница. На борда на кораба, с който лети първият български космонавт, има и шепа пръст от трите светини на България - Плиска, връх Шипка и Бузлуджа.

На 11 април 1979 година, втория ден от полета на " Союз-33 ", при последните маневри преди скачването със станцията " Салют-6 ", на към 3 км от орбиталната станция отхвърля главният мотор, който е повсеместен за корабите " Союз " - употребява се и за ускоряване, и за понижаване на скоростта, и за маневриране на орбита. По напътствие от Земята те се пробват 6 пъти да го включат. За първи път в историята на руските пилотирани галактически полети мотор на галактически транспортен съд се оказва нередовен. Скачването е анулирано. Ръководителите на полета дават 12-часова насилствена отмора, до момента в който се откри верният излаз. Взема се решение за преустановяване на полета.

За първи път за корабите " Союз " в избраното за втурване време се постанова да бъде включен аварийният мотор, само че и той откакто отработва избраните 180-186 секунди, се постанова да бъде изключен. След по-малко от две денонощия и 31 обиколки полетът на " Союз 33 " завършва с трагично приземяване. Налага се галактическият уред да се приземи по законите на балистиката, като особеното освен това втурване е голямото натоварване на космонавтите, което доближава 8-9 и даже 10 единици (при обикновено 3-4 единици лично тегло).

В Космоса е изхвърлена скъпа инсталация. Прекъсната е връзката със Земята. Спускането продължава 2 минути и половина. Приземяването протича още по-сложно, откакто космонавтите поемат ръчното ръководство. Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от естественото, натоварването е голямо, съвсем на границите на човешките благоприятни условия.

Спускаемият уред с екипажа се приземява на 12 април в 19.34 ч. на 320 км югоизточно от гр. Джезказган (на територията на тогавашния СССР) при изключителна комплицирана и сложна конюнктура, основана заради отклонения от планувания режим на работа на сближаващо-коригиращата система на кораба. През целия трагичен полет пулсът на Георги Иванов остава естествен и не се трансформира.

Георги Иванов прави 31 цялостни обиколки към Земята, прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Няколко години по-късно запитан дали мисли, че живее втори живот, той дава отговор: " Може би, да. Ако обаче погледнем по-общо, всеки авиатор живее един собствен (най-малко) втори живот. Това са рисковете на специалността ". А на въпроса: " С какви прозрения се върнахте? ", дава отговор - „ Убедих се, че Земята, която считаме за огромна, от Космоса наподобява нежна. А индивидът е в действителност прашинка във Вселената. Нищо че има удивителна интелектуална мощност “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР