На 1 януари църквата чества паметта на Свети мъченик Бонифаций.

...
На 1 януари църквата чества паметта на Свети мъченик Бонифаций.
Коментари Харесай

Днес почитаме необикновен светец, пазещ от пиянство. Имен ден имат неочаквани имена:

На 1 януари църквата празнува паметта на Свети страдалец Бонифаций. Свети страдалец Бонифаций потърпевш за Христа през 290 година, по време на ръководството на римските императори Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.).

Той бил плебей на знатната римлянка Аглаида. Тя му поверила ръководството на къщата и обширните си парцели. Бонифаций бил в беззаконно общуване с Аглаида, като непрекъснато нарушавали заповедите Христови. Бонифаций пиел доста, като се счита, че молитвите към него оказват помощ за отърваване от алкохолизъм.

В същото време той бил милосърден към бедните и драговолно приемал непознати. Осъзнавайки себе си като плебей на прегрешението, Бонифаций се моли на Бога да го избави от мрежите на дявола и да го направи победител над своите похоти и пристрастености. Господ чул Своя раб, само че го устроил по този начин, че той да умие с кръв греховните си каузи и да увенчае душата си с страдалчески венец.

По това време имало мощно гонение на християните на Изток. Аглаида поискала да има мощите на свети мъченици в дома си, надявайки се да получи избавление под тяхната отбрана. Тя изпратила Бонифаций на изток с няколко прислужници, с цел да може да откупи светите мощи от нечестивите мъчители.

Тръгвайки, той попитал Аглаида: „ И в случай че моето тяло бъде донесено при вас, измъчвано за Христа, ще го приемете ли с чест? “ Аглаида го укорила с насмешки и отбелязала, че би трябвало да резервира благост и самоограничение, с цел да одобри почтено мощите на светиите.

Бонифаций си спомнил думите на господарката си и, размишлявайки за живота си по пътя, съжалявал за греховете, които бил направил преди. През цялото време, до момента в който стигнали до Мала Азия, Бонифаций постел и старателно се молел на Бога.

В киликийския град Тарсус (Мала Азия) Бонифаций оставил спътниците си в гостилница и побързал да отиде на градския площад, където измежду голям брой хора християнски мъченици били подложени на жестоки мъчения. Лицата на мъчениците сияели от духовна наслада, тъй като Божията берекет ги укрепявала в тяхната битка.

Поразен от смелостта на светците, Бонифаций бил изпълнен с божествена обич и обществено се оповестил за християнин. Той се втурнал към мъчениците, почнал благоговейно да прегръща нозете им и да се моли на Господ за дара на страдалчески венец. Съдията разпитал свети Бонифаций и когато получил от него съдбоносен отвод да принесе жертва на идолите, го предал за мъчения.

Мъченията на свети Бонифаций

Окачили Свети Бонифаций с главата надолу и започнали  да го бият грубо, до момента в който костите му не се покажат, след което забили игли под ноктите му. Виждайки неговата неотстъпчивост, те изляли разтопен калай в гърлото му. Но Господ по молитвата на мъченика тайнствено го запазил незасегнат.

Народът популяризирал Господ Иисус Христос за търпението на страдащия и се втурнал към езическото капище, с цел да унищожи идолите. Съдията избягал от гибелта посредством бягство и можел да продължи мъченията си едвам на идващия ден, когато националното неспокойствие малко утихнало.

Светият страдалец бил хвърлен във врящ катран, само че още веднъж останал незасегнат. Внезапно слязъл ангел и поръсил мъченика с небесна хладина, смолата се изляла, пламнала и изгорила самите нечестиви мъчители. Тогава съдията заповядал свети Бонифаций да бъде обезглавен.

Преди изтезанието светият страдалец се помолил на Господа за опрощаване на греховете, осъществени в безумство, и за отърваване на Христовото стадо от всяко нечестие и езическа илюзия. От раната на светия страдалец потекли кръв и мляко. 550 езичници били сюрпризирани от това знамение и повярвали в Христос.

Аглаида пък раздала цялото си имущество на бедните и прекарала 15 години в смирение в манастир. Още приживе тя получила дарбата на екзорсизма. След гибелта си тя е заровена до страдалец Бонифаций.

Подвигът на светия страдалец Бонифаций ни учи по какъв начин посредством същинско смирение и добра смяна да станем почтени за тези премеждия, които Господ претърпя за нас. С молитвите към Свети Бонифаций вярващите получават излекуване от заболявания, освобождение от греховни пристрастености – пиене и разврат.

Имен ден през днешния ден честват Аглая, Аглика, Дарина и Дарин.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР