На 1-ви ноември 2022 година – Ден на народните будители,

...
На 1-ви ноември 2022 година – Ден на народните будители,
Коментари Харесай

4 експозиции в РИМ за Деня на будителите

На 1-ви ноември 2022 година – Ден на националните будители, Регионален исторически музей – Пловдив ще работи със своите 4 експозиции. Специалната ни самодейност ще бъде изложбата „ Отвъд притеглянето на Земята “, която е взаимна самодейност на Регионален исторически музей – Пловдив  и Исторически музей – Омуртаг и ще бъде открита в зала „ Съединение “ на пл. „ Съединение “ 1 от 18:00 часа. 1. Експозиция „ Съединение на България от 1885 година “
Мемориалната експозиция „ Съединение на България от 1885 година ” е ситуирана на пл. „ Съединение ” № 1 в постройката, която е строена за Областното заседание на Източна Румелия. Между 9:00 и 18:00 часа посетителите ще могат да прегледат непрекъснатата ни експозиция, която показва битката на южнобългарите против решенията на Берлинския конгрес, развиването на Източна Румелия, подготовката, реализирането и военната отбрана на Съединението, както и двете музейни изложения: „ Пловдив по пътя към модерния свят “ и „ Девети пехотен пловдивски полк във войните за национално обединяване “.
От 18:00 ще бъде открита изложбата „ Отвъд притеглянето на Земята “. Това е специфичната самодейност на Регионален исторически музей – Пловдив и Исторически музей – Омуртаг за 1-ви ноември. Изложбата ще остане подредена в зала „ Съединение “ до 30 януари и показва скафандъра на втория български космонавт – Александър Александров, макет на неестествен орбитален сателит и още забавни фото и документални материали, отразяващи любопитни моменти от галактическата история на България. 2. Експозиция „ Българско Възраждане ”
Експозицията е ситуирана в къщата на търговеца Димитър Георгиади на ул „ Цанко Лавренов ” № 1 в архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив. Тя е отдадена на битката на българите за новобългарска култура, независима черква и национална самостоятелност, както и на стопанското развиване на Пловдив и етническото разнообразие под тепетата в края на XVIII и началото на XIX век. На 1 ноември  2022 година експозицията ще приема гости сред 9:00 и 18:00 часа. 3. Експозицията „ Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век ”
Експозицията е ситуирана в дома на създателя на модерното българско книгоиздаване Христо Груев Данов на ул. „ Митрополит Паисий “ №2 в Старинен Пловдив. Тя наблюдава издателската активност на Христо Г. Данов, Драган Манчов и други изтъкнати книжовници и просветни дейци. Експозицията отразява ролята на Пловдив, като център на българската култура и просвета през през втората половина на XIX и началото на XX век. На 1 ноември  2022 година експозицията ще приема гости сред 9:00 и 18:00 часа.
4. Музеен център за модерна история Експозицията се намира на ул. „ Ангел Букорещлиев ” №14 на Данов рид. Там е подредена непрекъснатата музейна галерия „ Душата на японската кукла ”, плод на дългогодишното съдействие на Регионален исторически музей – Пловдив и Японската организация за доброволци в чужбина /JICA/. На 1 ноември  2022 година центърът ще приема гости сред 9:00 и 18:00 часа.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР