На 1 септември по хилядолетна традиция се отбелязва началото на

...
На 1 септември по хилядолетна традиция се отбелязва началото на
Коментари Харесай

Празник е! Днес празнуват всички с хубавите имена...

На 1 септември по хилядолетна традиция се отбелязва началото на новата църковна година.

В храмовете се прави молебен на този ден и се изпросва Божи благослов за " удобна Господня година ", за която приказва Иисус Христос в проповедта Си в синагогата на град Назарет. А доколкото в гражданския ни календар новата година се отбелязва на 1 януари, ние и тогава правим такава молитва към Бог - Господаря на времето и на цялото създание, с цел да живеем в мир и обич, които са основа на същинското благополучие.

На този ден се уважава и паметта на един прочут подвижник - свети Симеон Стълпник. Наречен е по този начин, тъй като дълги години живял върху построена от него кула, на старобългарски " стълп ".

Имен ден честват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта

Свети Симеон е роден в 389 година в област Кападокия, Мала Азия. От дребен бил предан с цялата си душа на вярата в Иисус Христос. Един ден той бил мощно впечатлен от думите на Спасителя, че са блажени тези, които скърбят за греховете си и за злото, което доминира в света, тъй като те ще бъдат утешени от Бог. Блажени са също и тези, чиито сърца са чисти от всякаква греховна нечистотия, тъй като те ще видят Бог.

Симеон поискал и той да води подобен живот, по тази причина отишъл в манастир, където прокиснал 10 години, получил нужната подготовка за нравствен живот и се замонашил. Но той желаел да води усамотен живот и по тази причина с благословението на игумена се отдръпнал в една пещера. Там прекарал три години в пост и усилена молитва. Много хора научили за светия му живот и почнали да се стичат при него за нравствен съвет и помощ. Той умно ги поучавал и всички получавали огромна изгода от това. Накрая обаче подвижникът решил да се откъсне изцяло от другарство с други хора и си построил каменна кула, висока 36 лакти. Така живял в непрестанна молитва и святост цели 37 години. Упокоил се в 459 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР