На 1 май започваме с болезнената тема за цената на

...
На 1 май започваме с болезнената тема за цената на
Коментари Харесай

479 лева е линията на бедността в Пловдив, всеки пети българин живее под този праг

На 1 май започваме с мъчителната тематика за цената на труда в България. От началото на април минималната работна заплата за страната към този момент е 710 лева месечно. Къде хората са най-бедни?

Една трета от българите живеят към линията на бедността. През 2021 година тя е 504. Около 16 лева на ден за един човек от домакинство. Под този предел с към 11лв. се оказва всеки пети българин - това демонстрират данните от Националния статистически институт, представени от БТВ.

В областите Видин и Монтана живеят най-бедно. Там 1 човек разполага с сред 340-350 лева приблизително месечно или това са с под 12 лева дневно. За всеки един регион би трябвало да се имат поради редица фактори като фамилията, в което се живее един човек, дали развива бизнес в сивия бранш, какъв брой развита е стопанската система на целия регион. В Пловдив тази сума е 479 лв..

Линията на беднотия за 2021 година нараства по отношение на 2020 година в съвсем всички области, само че има огромна разлика сред заплащането в другите елементи на страната.

С най-голямо повишаване на линията на бедността са областите Монтана (355), Плевен (487), Шумен (502), Габрово (487), Разград (474) и Сливен (423). Това значи, че с цел да си разрешават това, което досега са си разрешавали хората, които живеят в тези области преди, през днешния ден към този момент са им нужни повече пари.

В Северозападния (1289) и Северно-централния регион (1266) междинната брутна месечна заплата е под 1300лв. Не е изненада, най-високоплатен е Югозападния регион, където се намира и столицата. Тук междинната брутна заплата за месец е 1996 лева

Ще се задълбочат ли тези разлики и какво друго предвиждат за нашия портфейл експертите от Балкански институт по труда и обществената политика?

Инвестициите, сивата стопанска система, демографията са единствено част от факторите, които въздействат за разликата както в приходите, по този начин и в качеството на живот в шестте статистически региона на България.

Дали ще се задълбочава – при равни други условия, да, би се задълбочило, само че това, което съгласно нас ще се случи, че средствата от Плана за възобновяване, които ще дойдат по линия на Европейски Съюз и средствата за зелената договорка ще допринесат за уравновесяване на разликите сред районите”, споделя Надежда Митева.

Според нея досегашният метод за установяване на минималната работна заплата би трябвало да бъде осъвременен. Методът, по който се образува месечното заплащане на чиновниците също има потребност от смяна - то би трябвало да е директно обвързано с потенциала на служителя.

„ До края на годината заплатите ни най-вероятно ще се усилят, само че това нарастване по-скоро ще бъде изядено от инфлацията. Може би ще се случи даже с темпове, които са по-високи от тези 10%, които се подвига заплащането на служащите и на чиновниците от работодателите годишно. Това ще значи, че ще можем да си разрешаваме може би същите неща – същата кошница, само че в по-малки количества. Възстановяването след инфлационна вълна постоянно води до обедняване, това е като стопански закон”, споделя тя.

Как е по света?

Нашите репортери ревизираха какво е минималното заплащане във Англия, Съединените щати и Германия.

В Щатите възнаграждението се образува въз основата на час направен труд. Най-ниската ставка е 10 $ на час и най-често се взима от хората в заведенията за хранене за бързо хранене. Най-ниската заплата е 22 хиляди $ годишно, което прави към 1800 $ месечно.

Най-високи са заплатите на лекарите, измежду които най-добре платени са анестезиолозите. Те взимат към 411 хиляди $ за година, което се равнява на 34 хиляди $ на месец.

Във Англия трудът още веднъж се пресмята на час. Най-ниското възнаграждение е 9,50 паунда, което прави междинна работна заплата 31 хиляди паунда годишно.

Премиерът Борис Джонсън получава заплата от 80 хиляди паунда на година. Репортер в Би Би Си получава към 40 хиляди паунда на годишна база, а една камериерка – 25 хиляди паунда.

В Германия междинната работна заплата е към 4100 евро, като в нея не влизат бонуси. В страната има най-малко на заплащането, който не се полза с налози и той е 9984 евро.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР