На 1 май т.г. на летището си в Тексас аварийно

...
На 1 май т.г. на летището си в Тексас аварийно
Коментари Харесай

В САЩ стратегически бомбардировач B-1B Lancer кацнал с горящ двигател

На 1 май т.г. на летището си в Тексас спешно кацнал стратегически бомбардировач B-1B Lancer с пламнал мотор, оповестиха международни издания. Спасена е машина за 400 млн $.

Самолетът се завръщал в непрекъснатото летище за базиране в Мидленд след планова задача, когато в кабината се появил сигнал за пожар на борда – горял мотор от дясната страна откъм тялото. Пожарът не бил сподавен и командирът заповядал всички да изоставен самолета.

Според изданието Aviationist.com, по директива първи трябвало да се катапултират операторите по въоръжението, намиращи се зад водачите. Още на първия оператор катапултът не се задействал, въпреки че люкът над него бил изхвърлен.

Командирът решил да се опита да кацне, като имал подготвеност при сериозна обстановка да заповяда на втория водач и на другия оператор да се катапултират. До летището Мидленд стигнали за 25 минути.

Особеното било, че на отказалото катапултно кресло били свалени отбраните и било задействано устройството за изхвърляне, само че някъде нещо било заяло. Нямало никаква гаранция, че при някакво тръскане от въздушната термика или при опирането в бетона задръжката няма да се самоотстрани, пиропатроните да се задействат и седалката да тръгне по релсите.

Полетите на B-1B Lancer били неотложно прекъснати. След като неизправността и повода за нея били отстранени, полетите са позволени от 7 юни.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР