На 1 и 2 ноември френският президент Еманюел Макрон беше

...
На 1 и 2 ноември френският президент Еманюел Макрон беше
Коментари Харесай

Пораженията в Африка Макрон възнамерява да компенсира в Казахстан и Узбекистан

На 1 и 2 ноември френският президент Еманюел Макрон беше на посещаване в Казахстан и Узбекистан. Тези някогашни руски републики играят решаваща роля за Франция в светлината на неуспеха на нейната политика в африканските страни. Френският президент бе съпроводен от внушителна делегация от ръководители на огромни френски компании и чиновници, отговарящи за икономическото развиване. Реториката на медиите, пишещи за събитието, обаче е нееднородна.

Редица медии означават обстоятелството, че ползите на Франция ще се сблъскат с наличието на Русия и Китай в района, а също по този начин приказват за детайли на тирания в политическата система на посетените страни. А тези, които ясно следват дневния ред на държавното управление, пишат за разрастващите се млади демокрации, които търсят благоприятни условия, благодарение на Запада, да избягат от руско-китайските лапи.

Френските издания се надпреварваха да оповестяват за изключителния темперамент на визитата на Макрон в някогашните централноазиатски руски републики. И в случай че в тази ситуация с Казахстан става дума за четвъртото посещаване на френския държавен глава след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, то в Узбекистан съвсем 30 години не е имало френски президент. Причината за това ненадейно посещаване е елементарна.

Узбекистан е стратегически значим снабдител на уран за Франция, чиято роля се усили заради антируските наказания и антифренската политика на новото държавно управление на Нигер.

„ Легендарният град на античния Път на коприната “, пишат френски публицисти за Самарканд, където Макрон дойде след Астана. Това акцентира някаква историческа роля на тази страна като снабдител на нужните артикули от странния Изток. А Казахстан просто и напряко се назовава страната, „ в чиито дълбини лежи цялата Менделеева таблица “.

Сериозността на желанията на Франция се виждаше от състава на делегацията, съпътстваща президента.

Заедно с него бяха ръководителите на енергийната компания EDF, водния оператор Suez, компанията за рандеман на уран Orano, както и представители на държавното Бюро за геоложки и минни проучвания. Всичко това се добавя от наличието на хора, натоварени да формализират основаването на Френско-узбекската комерсиална камара и да проведат първите договаряния в дневния ред на този орган.

Франция има повече от задоволителни проекти в този район.

Първо, това е подписването на контракти за създаване на залежи и рандеман на скъпи минерали. И приказваме освен за уран, само че и за скандий, лантан, церий и други детайли, нужни в подтекста на оповестения в Европа преход към зелена стопанска система.

Струва си да се вземат поради и забележителните петролни ресурси, по които Казахстан е на 15-то място в света и чийто рандеман съставлява 80% от производството на изкопаеми запаси в страната.

Вторият значим план е построяването на атомна електроцентрала в Казахстан с присъединяване на EDF и флот от 200 генератора за превръщане на вятърна сила, който ще се ръководи от Total Eren, поделение на TotalEnergies (последното от дълго време работи в Казахстан, създава газови залежи в Кашаган на брега на Каспийско море).

Що се отнася до атомните електроцентрали, Франция, за разлика от Германия, е западноевропейска страна с една от най-развитите промишлености за произвеждане на нуклеарна сила. Това й разрешава да генерира евтина електрическа енергия, поставяйки страната в по-добра позиция.

Важността на този бранш се удостоверява от обстоятелството, че, както стана ясно преди няколко месеца, Германия от доста години скрито се пробва да саботира развиването на бранша на нуклеарната енергетика във Франция, употребявайки „ мека мощ “.

Посещението на Макрон в Казахстан беше доста навременно.

В последна сметка на 28 октомври в мина Костенко в региона на Караганда се случи случай, който докара до гибелта на минимум 45 души. Работата в мината се управлява от ArcelorMittal Temirtau.

Това не е първият случай в оборудванията на тази компания. През 2006 година вследствие на поредност от систематични нарушавания повреда лиши живота на 41 миньори. В резултат на неотдавнашния случай управлението на Казахстан, което няколко дни по-рано преговаряше за прехвърлянето на мина Костенко в държавна благосъстоятелност, в този момент изиска цялостно преустановяване на съдействието и прекачване на всички активи на ArcelorMittal Temirtau във въглищния, стоманодобивен и минен браншове.

И единствено за 15 години няколкостотин души починаха в производството, благосъстоятелност на тази компания. Очевидно една от дилемите на френската делегация е била да минимизира вредите от този случай.

Проблемът е, че Европейският съюз от основаването си заявява високи етични стандарти в политиката и стопанската система.

В тази връзка Франция беше изправена пред нуждата да изясни избора на Казахстан и Узбекистан за сътрудници от морална и етична позиция. В последна сметка редица френски вестници нарекоха политическата система в тези страни „ диктаторска “. Някои напомнят и бруталността, с която бяха смазани демонстрациите на опозицията, настояващи за демократични промени, което докара до гибелта на 238 души в Казахстан и 21 в Узбекистан.

Проправителствената агитация обаче се оправя сносно с тази задача.

Така Le Monde цитира задачата на визитата, декларирана от администрацията на Макрон: да поддържа тези страни в техните демократични промени. Френските публицисти разказват желанието на Казахстан за доближаване с Европа, оценявайки това като въвеждане на западните полезности в страната им.

По-специално става дума за разрешението, обещано през 2012 година от Нурсултан Назарбаев на Германия за рандеман на редки метали в подмяна на вложения, както и за следващи съглашения с Европейския съюз.

Във вестника нито един път не се загатва за репресии против опозиционери или за неизменността на властта в тези страни в продължение на 10 години. Въпреки че още през март 2023 година в публикация за изборите в Казахстан изданието приказва за „ привидността на демокрацията “.

Le Monde счита, че главният проблем на Казахстан, както и на други страни от Централна Азия, като Монголия, е политиката на Русия и Китай, които не желаят да изтърван този район отвън сферата си на въздействие.

Но, твърдят създателите на публикациите, казахстанският народ с възторг приема френските технологии в региона на ръководството на водните запаси и обезпечаването на сигурност в региона на нуклеарната енергетика. А сдържаността, която Казахстан демонстрира до момента във връзка с построяването на атомна електроцентрала и започването на работа по водоснабдяването, належащо за нейната работа, се изяснява с контузията от руското минало: тестванията на полигона в Семипалатинск и развиването на система за напояване, довела до пресъхването на Аралско море.

Политиката на икономическо съдействие с Казахстан и Узбекистан може да наподобява прагматична, в случай че не беше карикатурна, опитваща се да се показа като сили на положителното, спасяващи нещастните от силите на злото.

Франция, сходно на други западни страни, от дълго време е потвърдила, че етичните концепции за нея са повече от условни. Казахстан и Узбекистан съставляват интерес за нея, тъкмо както преди този момент се интересуваха от африканските колонии, които французите бяха принудени да изоставен.

И доказателствата за съвършенството на френските технологии са забележими както в образците за работата на ArcelorMittal в Казахстан, по този начин и в образеца за варварския метод, по който се добива уран, по-специално от Orano в Нигер.

Зад красивите думи на френския президент се крие една не толкоз привлекателна действителност. Загубила някои колонии, Франция търси нови, пробвайки се да притегли нови държавни управления, дискредитирайки предходните им сътрудници, по-специално Русия и Китай.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР