На 1 февруари имен ден празнува Трифон. Православната църква почита

...
На 1 февруари имен ден празнува Трифон. Православната църква почита
Коментари Харесай

На 1 февруари имен ден празнува Трифон

На 1 февруари имен ден чества Трифон. Православната черква уважава Св. Трифон – врач, който се популяризирал се с чудесата, които правел.

Роден е през 225 г.н.е. в фамилията на небогати християни в малоазийската част на Римската империя. На 17-годишна възраст съумява да излекува тежко болната щерка на император Гордиан и бил богато заплатен от императорското семейство.

Няколко години по-късно на престола се възкачил наследникът на Гордиан – Деций Траян, който съумял да унищожи доста християни поради вярата им. Един от тях бил Трифон, който не поискал да се отхвърли от християнската религия и починал от раните си след дълги изтезания, само че с молитва на уста.

Денят на лозаря има антични езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките.

Празникът е наименуван от народа Зарезан, тъй като се чества при започване на пролетния сезон, когато стартира резитбата на лозята.

Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече ритуален самун. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се слага в шарена торба и с нея стопанинът се насочва към лозето.

Там събралите се мъже стартират ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клончета украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за изобилие и благодат.

Денят на Свети страдалец Трифон се отбелязва в началото у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 година след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна черква датите на църковните празници се изместват. Свети страдалец Трифон стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

На този ден честват всички с името Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР