На 1 декември православната църква отбелязва паметта на пророк Наум.

...
На 1 декември православната църква отбелязва паметта на пророк Наум.
Коментари Харесай

Днес празнуват хора, чиито имена означават утеха

На 1 декември православната черква отбелязва паметта на оракул Наум. Той един от дванадесетте " дребни " пророци в Библията – неговите книги са по-кратки от тези на четиримата " огромни " пророци (Исая, Йеремия, Йезекиил, Даниил).

Пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. Преди него оракул Йона по Божия заръка предсказал разрушението на град Ниневия поради огромните беззакония на жителите му. Това бил един от най-големите и богати градове на античния свят.

Тогава ниневийци се покаяли и Бог отменил строгата Си присъда. Но след известно време те отново се самозабравили.

Тогава Господ посредством оракул Наум им разкрил страшните бедствия, които ще ги реализиран. И пророчеството се сбъднало тъкмо. Този огромен и богат град на античния свят бил опустошен дo основи и разграбен от враговете. Разливането на река Тигър довършило опустошението. Сега едвам може да се познае мястото, където е била Ниневия.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал правилните на Бога хора с обещания за Спасителя Христос, Който ще пристигна като вестител на мир. " Ето по планините са стъпките на благовестника, който възвестява мир! " - се провикнал пророкът.

Според преданието той умрял на 45-годишна възраст и е заровен в Галилея.

На 1 декември имен ден честват всички, които носят името Наум.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР