На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН.

...
На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН.
Коментари Харесай

Нови 228 ХИВ позитивни от началото на годината

На 1 декември означаваме Световния ден за битка против ХИВ/СПИН. Борбата против СПИН се води повече от 30 години, а в България главната цел е да се подсигурява сигурност при кръвопреливането, както и лекуване и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София означават Световния ден за битка против ХИВ/СПИН с огромна осведомителна акция на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, чиновници на БЧК, университети, учебни заведения и други неправителствени организации.

Традиционно Столичната Регионална здравна ревизия провежда неизвестен и безвъзмезден пункт за всички искащи да се изследват за ХИВ/СПИН. Пунктът ще бъде ситуиран на ъгъла на ул. " Иван Вазов " и ул. " Кузман Шапкарев " и ще работи от 11.00 до 18.00 ч. На място специалисти от СРЗИ ще съветват всеки, който пожелае спомагателна информация и взаимно с Българския юношески Червен кръст ще се раздават осведомителни материали.

Инициативите са част от Националната АНТИСПИН акция: „ От теб се желае да избегнеш риска! “. 

От Министерството на здравеопазването предоставиха данните за първите 10 месеца на 2023 година, които демонстрират, че 277 759 лица са се изследвали гратис и анонимно и са разбрали своя ХИВ статус. От началото на годината са открити нови 228 ХИВ серопозитивни. Запазва се наклонността от последните години броят на новорегистрираните мъже да е неведнъж по-голям от инфектираните дами. Съотношението на инфектираните мъже и дами през актуалната година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР