>На 1 декември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния

...
>На 1 декември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния
Коментари Харесай

Концертът Пътят на един варненец до Концертгебау предстои във ФКЦ

>
На 1 декември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център със свободен вход за всички, варненци могат да споделят прекарването, обезпечено в предколедните дни от уредниците от Дирекция "Култура и духовно развиване " на Община Варна. Концертът е част от извънсезонната стратегия на ММФ "Варненско лято " и от самодейността "Варна - Европейска младежка столица 2017 ".
Заедно с Мирослав на сцената ще излязат неговите сътрудници и другари от джаз подиумите на Европа - пианистът Димитър Бодуров - арт шеф на плана, Михаил Иванов, контрабас, и

Борислав Петров, барабани. Ще свирят Струнен оркестър и солисти от НУИ "Добри Христов " с диригент Страцимир Павлов. Концертът ще смеси музика и мултимедийна визия, основана от Стефан Щерев, в един прочувствен роман за пътуването на младия варненец към европейските подиуми. Музикалното странствуване ще преведе публиката през класическата музика, фолклора и джаза, следвайки достоверната история на един от най-младите тромпетисти със международна кариера.

Мирослав Петков е роден през 1989 година във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години той стартира образованието си по тромпет при Иван Илиев в Националното учебно заведение по изкуства "Добри Христов " във Варна. На 14 години изнася първия си независим концерт с Варненската филхармония. От най-млада възраст демонстрира интерес към класическата музика, джаза и фолклора. 

След дипломирането си през 2007 година Мирослав Петков продължава образованието си при световноизвестния възпитател Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. Още като студент, в интервала 2008 - 2013 година, младият реализатор печели триумф с музикалните си изяви. Признание за това са многото първи награди от интернационалните състезания за тромпет, измежду които Международния конкурс за тромпетисти в Лиекса (Финландия), Международния конкурс Citta di Porcia (Италия), Международния конкурс за духови принадлежности Jeju (Южна Корея) и Международния конкурс за тромпет Yamaha в Германия. 

На 24 години Петков е към този момент одобрен солист и концертира с влиятелни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на интернационалните фестивали и взе участие в журито на интернационалните състезания. 

Освен в осъществяването на класическа музика, Петков продължава да изследва опциите на тромпета и в джаза. Той учи при Oliver Groenewald в Детмолд и свири в разнообразни джаз, фолклорни и кросовър планове. Редовно взе участие в музикални фестивали с изявени реализатори от Балканите и Норвегия. През 2012 година записва компактдиск с известната джаз група "D-Jazz ". Няколко години Петков e лидер на тромпетите в Nationaltheater в Манхайм и постоянно концертира като първи тромпетист с водещи оркестри в цяла Европа. 

Талантливият български музикант започнa сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света. Повече за пътя на Мирослав Петков в музиката можете да откриете в уеб страницата му: http://miroslavpetkov.com 

Димитър Бодуров е джаз пианист и композитор, роден във Варна. След като приключва музикалното учебно заведение в града, той продължава образованието си в Консерваторията в София. От 2000 година живее и работи в Холандия, където получава бакалавърска и магистърска степен по джаз пиано, както и бакалавърска степен по Композиция в Академията Codarts, Ротердам.

Участва в планове с необятен жанров набор - както основани на български фолклор и джаз, по този начин и модерна опера и електроника. Като пианист е лауреат на няколко състезанието в Холандия, Швейцария и Франция. Има издадени редица албуми на компакт диск за холандски и норвежки лейбъли, само че също по този начин и през личния си лейбъл Optomusic. Концертира в Европа, Ирландия, Македония, Израел и България. Като композитор е създател на най-вече камерни произведения, някои от които особено основани за фестивала Gergiev, Ротердам, за танцовия състав LeineRoebana, Амстердам, за фестивала Operadagen, Ротердам. Димитър Бодуров поддържа смелите хрумвания, колаборациите сред музиканти, актьори от други изкуства и хора-иноватори. Създател на варненския фестивал Radar. 

Михаил Иванов живее и работи в Амстердам, Холандия. Започва да свири на контрабас на 17 години. През май 2006 година приключва Джаз отдела на Амстердамската консерватория. Оттогава насам е деен както на холандска, по този начин и на българска сцена. Свири с Димитър Бодуров и неговото трио, както и с Blazin' Quartet, Христо Йоцов Квинтет и доста други.

Борислав Петров приключва холандските консерватории в Гронинген и Амстердам. Работи както на българската, по този начин и на европейската музикална сцена. Член е на холанското джаз трио "Tin Men & the Telephone ". В България е основател и водещ на просветителните джаз презентации/концерти "Jazztory ". 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР