На 01.01.2023г. приключва изпълнението на проект Подай ръка на нашите

...
На 01.01.2023г. приключва изпълнението на проект Подай ръка на нашите
Коментари Харесай

Община Хасково приключва изпълнението на проект „Подай ръка на нашите деца“

На 01.01.2023г. завършва осъществяването на план „ Подай ръка на нашите деца “, финансиран по ОП „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансиран от Европейски съюз посредством Европейски обществен фонд.

Целта на плана бе да реализира модели за качествена различна грижа за децата и младежите, настанени в ДДЛРГ, ДМСГД, в това число и за децата с увреждания и децата с нужда от непрекъсната здравна грижа. По плана са разкрити две услуги – Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии и Преходно жилище за деца от 15 до 18 годишна възраст.

За целия интервал на плана в Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните семейства са минали общо 76 деца с увреждания от 3 до 18 годишна възраст. От тях 13 деца са ориентирани от Държавно стопанско предприятие – Хасково, а 63 са самозявили се. С децата работиха педагози, психолози, специфичен възпитател, логопед, трудотерапевт, рехабилитатор. Всеки експерт възнамерява и провежда своята работа, на база самостоятелните характерности на всяко дете. В интервала на осъществяване на плана на децата е предоставена професионална поддръжка с обучителни, игрови, рехабилитационни и лечебни действия. За родителите, които нямат транспорт, беше обезпечен профилиран превоз от центъра до дома или образователното заведение на детето.

Преходно жилище предоставя 24 часова грижа за деца от 15 — 18 години, които са били настанени в Домове за деца лишени от родителска грижи или за които все още няма опция да бъдат реинтегрирани или да се отглеждат в фамилна среда. С привършване на плана в услугата да били настанени общо 11 деца. От тях 1 дете е реинтегрирано в фамилна среда, 1 е пренастанено в Център за настаняване от фамилен вид и 4 деца са се върнали в фамилната си среда след навършване на пълноправие. Всички настанявания са осъществени от отдел „ Закрила на детето “ при Дирекции обществено подкрепяне, след издадена заповед за настаняване. След настаняването им с децата се работеше в посока стимулиране да развиват персоналните си умения и привички, тъй че да се усещат сигурни и подготвени за независим и самостоятелен живот. Помощ в това им оказваха експертите работещи в услугата, трудотерапевти и обществен служащ.

Общата стойност на плана е 1 571 599,91 лева Периода на осъществяване е от 01.08.2019 година, а действието на двете обществени услуги стартира от 01.03.2020г. със заповеди на Кмета на Община Хасково.

Проект BG05M9OP001-2.019-0001-C02 „ Подай ръка на нашите деца “ е по процедура за безплатна финансова помощ „ Продължаваща поддръжка за деинституционализация на децата и младежите – ЕТАП 2 – даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги за деца и фамилии “ – КОМПОНЕНТ 1. Проектът е финансиран по  Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, съфинансиран от Европейски съюз посредством Европейски обществен фонд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР