МЗ публикува на фейсбук страницата си пояснения на проф. Мира

...
МЗ публикува на фейсбук страницата си пояснения на проф. Мира
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Ваксината срещу Covid е единственото, с което медицината разполага



Министерство на здравеопазването разгласява на фейсбук страницата си обяснения на проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър, по най-актуалните въпроси, свързани с имунизирането.

Защо би трябвало да се имунизираме против Covid-19?

В момента имунизацията против Covid-19 е единственото характерно средство, с което медицината разполага против този вирус. Препаратите, които се употребяват за лекуване, са общо взето с предназнaчeние за други вируси. Те от време на време може и да не оказват помощ. Докато имунизацията е характерно ориентирана против този вирус и дава доста огромен % отбрана, тъй че това е средството, с което разполагаме.

Как ни защищават имунизациите?

Ваксините против Covid-19 ни защищават по същия метод, по който и имунизациите против другите заразни болести. Те образоват имунната система на човек, включвайки както формиране на антитела, по този начин и активизиране на характерни имунни кафези. По този метод имунната система е готова да реагира бързо и доста тъкмо при среща със самия извършител. Тоест, в случай че ние нямаме авансово готова имунна система, когато се срещнем с причинителя на заразно заболяване, в тази ситуация ковид, е много допустимо да се разболеем, което също е метод имунната система да бъде подготвена, само че това е сложният метод. Много по-леснo е това да стане с ваксина. След имунизация, когато се срещнем с вируса, се засилват имунните кафези, образуват се антитела и най-вероятно няма да се разболеем. Ако въпреки всичко се разболеем, то болестта ще протече леко и с доста ниска възможност за съдбовен излаз.

Трябва ли да ни тормозят страничните резултати след имунизация?

Страничните резултати са едно неприятно, съпътстващо събитие. Но в случай че притеглим на самостоятелно равнище по кое време рискът е по огромен - в случай че се имунизирам и вероятно подвигна температурата, имам някакво неразположение за един ден, или избера да се разболея - тогава неразположението няма да е един ден сигурно и никой не може да каже какъв брой съществено ще протече заболяването, изключително за хора в преклонна възраст или с хронични болести. Във всички случаи е по-разумно да се имунизираме. По-добре вероятно един ден леко неразположение, в сравнение с 15 дни боледуване с незнаен излаз.

Ваксинираните също се заразяват! Какъв е смисълът от имунизация?

Това е нещо, което също не е ново и не е обвързвано с ковид. При всички заразни болести, които сполучливо направляваме с помощта на имунизациите, е известно, че един дребен % от хората по някакви аргументи, нормално аргументите са от страна на организма на човек, не създават изобщо имунитет или имунната система реагира по-слабо. В тези случаи има риск да се разболеят, само че те ще боледуват доста по-леко и най-важното - няма да има летален излаз.

Трябва ли да ни тормози това, че страни с високо ваксинално покритие още веднъж означават растеж на инфектираните?

Това е едно предстоящо събитие. Според мен хората изпаднаха в удивление и неразбиране, тъй като сякаш коронавирусът беше обособен от другите причинители на заразни болести, което не е по този начин. Той е вирус и е сходен на всички други вируси, които провокират разнообразни по тежест болести при хората. От дългогодишния опит на медицината с имунизациите е известно, че постоянно има % хора, които са имунизирани. Този % не е висок, само че той съществува - някъде към 5-10 % се приема дори при класическите ваксини хора, при които не са изработили съответно имунитет и те са изложени на риск от заболяване. Ако обаче създадем калкулации, които не са доста лесни, само че в епидемиологията по този начин се прави - какъв брой хора от неимунизираните боледуват, съотнесени към цялото количество неимунизирани и какъв брой хора от имунизираните, отнесени към цялото количество хора, които са имунизирани, боледуват, ще се види, че броят на заболелите доста внезапно понижава с помощта на имунизациите, тъй че в индикатор заболеваемост това най-добре се вижда. И в действителност няма нищо чудно, че има болни хора сред имунизираните. Класически образец в епидемиологията, и по този начин се образоват младите епидемиолози, е, че в случай че приемем, че в една общественост 100% имунизирани хора, няма нито един неимунизиран, това заболяване ще се среща извънредно рядко, само че на процедура болни ще бъдат единствено имунизирани хора, тъй като там няма неимунизирани. Само че броя им ще бъде в пъти по-малко, в сравнение с в случай че са неимунизирани. Така че няма нищо чудно. Броят на хората, които се разболяват, е доста по-малък, само че те ще боледуват по-леко и доста по-рядко може да умрат.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР