мятате ли, че Коледа по кралски това са изключително диадеми,

...
мятате ли, че Коледа по кралски това са изключително диадеми,
Коментари Харесай

Как да прекараме Коледа като кралско семейство

мятате ли, че Коледа по кралски това са извънредно диадеми, златна посуда, изтънчено меню и тържествена тирада на монарха? Е, това частично е правилно, само че не трябва да мислите, че на основния фамилен празник на годината фамилия Уиндзор не си дават правото да се забавляват като елементарните хора. Руското издание на „ Мари Клер “ споделя 10 от най-забавните и земни коледни обичаи на английското кралско семейство, последвайте ги, с цел да се почувствате в действителност като кралско семейство.

Започнете подготовката авансово

Кралицата стартира първите си подготовки за Коледа през август (това е несъмнено: „ подгответе шейната през лятото “). Работата е там, че отговорностите на монарха, наред с други неща, включват необятното разпространяване на коледни картички на негови близки, най-хубави другари, както и политически сътрудници на Англия. Общо - към 750 картички, всяка от които е подписана персонално от Елизабет II. Така че не е изненадващо, че кралицата стартира да приготвя първата партида от лятото - по време на годишната си почивка в замъка Балморал. Някои от тях са публично подписани от кралицата - „ Елизабет Р. “ („ Реджина “ - от латински „ кралица “), някъде просто слага „ Елизабет “, само че под поздравленията за нейните братовчедки, братовчеди и най-стари другари се подписва напълно неофициално - „ Лилибет “.

По същото време стартират да се вземат първите решения за това какви дарове ще дава на чиновниците си, както и кои учебни заведения и църкви ще имат шанса да получат коледни елхи от кралския двор. С една дума, ръководството на времето е в цялостния си искра. Страхотно умеене за образуване за Нова година.



Празнувайте отвън града

Прекрасен вид за щастливите притежатели на вили и най-важното, доста в духа на Уиндзор. По време на празниците английското кралско семейство се пробва да се отдръпна в най-близкия си кръг и да отиде по-далеч от Лондон. Преди това ролята на Коледната резиденция се играеше най-много от помпозния и първокласен палат Уиндзор, където по време на войната младата кралица и нейната сестра Маргарет проведоха своите известни представления. Но от 1988 година тази функционалност най-сетне мина към Сандрингамския замък, където идват единствено най-близките родственици на кралицата (кралицата организира банкет за по-широк кръг при започване на декември в Бъкингамския дворец). Сандрингам, колкото и да е необичайно, се счита за една от най-малките резиденции на кралското семейство. Той може да побере единствено 25 души и даже някои от тях да се съгласят да спят в стаите за личния състав (въпреки че в по-голямата си част нямат избор).

Между другото, макар съществуването на персонален трен, Елизабет отива в коледното си жилище две седмици преди празника с постоянен трен, дружно с елементарните жители. Първокласен билет за подобен превоз коства единствено Щатски долар 85, само че с цел да повторите нейния героизъм, ще би трябвало да наемете цяла карета по нейния образец (но това към този момент е формалност).



Празнувайте единствено със фамилията

Семейният празник е фамилен празник и Уиндзорите схващат това доста добре. Нито другари, нито далечни родственици (Елизабет към този момент се е срещала с тях в Бъкингам), нито даже любовници в никакъв случай не са поканени в Сандрингам. По едно време даже Кейт Мидълтън не получи покана да чества Коледа в фамилията на кралицата, макар че беше в статуса на избраница (от друга страна, за обичаната на принц Хари Меган Маркъл, в случай че си спомняте, те въпреки всичко откриха място).

Във всеки случай, обичайно правото да посрещат основния празник на годината с кралицата се разгръща извънредно върху нейните директни потомци и техните съпрузи. Ето за какво роднините на принцеса Даяна в никакъв случай не са били поканени в Сандрингам, тъкмо както семейство Мидълтън в действителност не е поканено в наши дни. Периодично се правеше изключение единствено за Сара Фъргюсън, някогашната брачна половинка на принц Андрю (за да угоди на младите Беатрис и Юджини) и тогава кралицата настани някогашната си снаха не в самия Сандрингам, а в една от вилите, ситуирани на нейна територия.

Носете храна със себе си

Гостите ви носят ли домашно приготвени салати на общата маса? Ако отговорът е да, продължете тази прелестна традиция, тъй като колкото и необичайно да звучи, Уиндзор вършат същото. Вярно е, че те самите, несъмнено, не готвят, възлагайки тази отговорност на своите готвачи. И все пак, в случай че член на фамилията желае да донесе нещо за вечеря (например принц Чарлз носи сливи от градината си в Глостършир всяка година), кралицата общително разрешава това ядене да бъде сложено на масата.



Играйте на улични игри

Отлична традиция, която може освен да сплоти цялото семейство, само че и да отсъства от изтощителните часове на деня преди празника, когато към момента се подготвя вечеря и към този момент не желаете да гледате едни и същи филми от година на година. За нашите географски ширини е идеално: отидете на ледената пързалка, играйте със снежни топки, направете снежен човек или отидете на ски наоколо. Що се отнася до английското кралско семейство, Уиндзор имат страхотна традиция да играят футбол сутринта на 24 декември (Бъдни вечер).

Екипи от двама капитани се срещат в мача: принц Хари (който играе с фланелката на обичания си клуб Арсенал) и принц Уилям (той излиза на терена с фланелка на Астън Вила). Всеки може да играе с внуците на Елизабет: както родственици, по този начин и чиновници.

До обяд изтощените играчи и въодушевени почитатели се събират на празнично чаено празненство с мини сандвичи (размерът им постоянно е деликатно тестван и не би трябвало да надвишава диаметъра на една стотинка). Докато възрастните поддържат връзка, децата украсяват коледно дърво. Вярно е, че единствено най-послушните получават тази чест, защото коледните играчки са направени от кристал от ерата на кралица Виктория.

Подарете си нелепи дарове

Разбира се, помним, че в миналото беше всекидневно да намираме дарове под дървото сутринта на 1 януари. Във Англия също има подобен ден - по този начин наречения боксов ден (26 декември), когато и децата, и възрастните получават своите изненади от Дядо Коледа. Но Уиндзор, отдавайки респект на немските си корени, разменят дарове в навечерието на Коледа следобяд. И това, би трябвало да кажем, е същинско шоу.

Работата е там, че в кралското семейство на Англия не е признато да се вършат скъпи изненади - в противен случай, колкото по-смешен и неуместен е подаръкът, толкоз по-добре. Известно е да вземем за пример, че на един от празниците принц Филип получи мелница за пипер (и за какво би желал?), Веднъж принцеса Даяна подари на приятелката си Сара леопардова постеля за баня, Кейт Мидълтън подари на принц Хари известния „ Grow Your Own Girlfriend “ (кукла под формата на голо момиче, което се раздува във вода), а самият Хари един път се осмели да подари на скъпата си баба шапка за душа с надпис: „ Не е ли животът ни гнусен?! “

С една дума, даже в случай че немската кръв не тече във вените ви или сте привикнали да давате по-съществени дарове, традицията въпреки всичко е забавна и най-важното, евтина.

Облечете се публично

През останалото време до вечерта гостите се приготвят за празничен прием, за който е избран черен код за обличане: смокинги за мъжете и вечерни рокли до пода за дамите. По традиция довечера дамите носят най-хубавите си фамилни бижута, а главите им са увенчани с превъзходни диадеми. Това е кулминационната точка на коледното развлечение: кралицата се забавлява с чаша от обичания си коктейл, наименуван „ Zaza “ (Dubonnet и Gin), принц Чарлз с черешова ракия, а Хари и Уилям с локално създадено ябълково вино. За да се ускори патосът, цялото меню на коледния прием е формирано на френски. Ние, несъмнено, не ви призоваваме да хапенете „ Оливие и херинга под шуба “, само че с цел да добавите нотка на церемониалност към празника си и да изненадате семейството си, можете да опитате да извършите картички с детайли от менюто, най-малко на родния ви език.

Играйте шаради и гледайте филми

Както към този момент разбрахте, главното празненство в Сандрингам се организира на 24 декември. Това се прави, с цел да може непосредствено всеки от гостите на кралицата да прекара Коледа със личното си семейство. На сутринта на 25 декември Уиндзор отпътуват за още две наложителни служби в „ Света Мария Магдалина “, а по-късно всеки от тях е свободен или да напусне Сандрингам, или да остане тук за другия ден.

Този път за фамилията на Елизабет е същото като за нас на 1 януари, когато фойерверките и танците замират и тихото време на фамилното успокоение идва. Традиционно Уиндзор прекарват останалата част от деня в спокойни и много всемирски занимания. Например, те играят шаради (казват, че е съвсем невероятно да се победим кралицата), всички те сформират огромен пъзел или седят в балната зала, където гледат филм с проектор.

Не разваляйте елхата до февруари

И най-после, подъл виц за героичното изхвърляне на новогодишното дърво по-близо до пролетта има действителна основа. Да, да, макар обстоятелството, че след 26 декември гостите последователно стартират да напущат Сандрингам, кралицата и херцогът на Единбург остават тук доникъде на февруари. Всички празнични украшения остават в двореца до едно и също време. Това е доста сладка традиция, която удължава коледното въодушевление за целия личен състав, а също по този начин има огромно персонално значение за самата Елизабет: по този начин кралицата празнува татко си, крал Джордж VI, който умря в Сандрингам на 6 февруари 1952 година

Нарушавайте разпоредбите (понякога)

И най-после, новогодишните обичаи не биха били толкоз сладки, в случай че понякога нямаше смелчаци, които да създадат свои лични корекции в тях. През 2017 година, да вземем за пример, Уиндзор единомислещо нарушиха традицията да не разрешават да канят булки и младоженци и сърдечно поканиха годеницата на принц Хари Меган Маркъл да се причисли към тях в Сандрингам. Смята се, че тази година майката на херцогинята на Съсекс може да получи покана за кралския празник. Въпреки обстоятелството, че кралицата обичайно не кани родственици от страна на снахите си на празненството (Мидълтън, да вземем за пример, не получи тази чест и единствено един път се причисли към Уиндзор на коледната служба), те могат да създадат едно прелестно изключение за Дория.

Но освен Елизабет може да наруши традициите, само че и да вземем за пример херцозите на Кеймбридж, защото ползите на личното им семейство и най-важното на дребните им деца, за които графикът на събитията в Сандрингам може да е прекомерно скучен, постоянно е приоритет за тях. Ето за какво понякога те отхвърлят да дойдат при кралицата, или уреждайки тиха отмора в предишното си имение в Анмер Хол, или оставяйки на родителите на херцогинята в Бъркшир.

Херцозите на Кеймбридж не постоянно участват на наложителната работа за всички Уиндзор в църквата „ Света Мария Магдалина “ (такъв беше казусът през 2016 година, който с изключение на всичко друго обезпечи на кралското семейство най-тъжната Коледа в цялата му модерна история). Въпреки това, през трите коледни празника (24-26 декември), Кейт и Уилям постоянно намират миг да почетат баба си с наличието си на най-малко едно събитие. Не е изненадващо: в последна сметка кралицата обичайно прекарва доста време и старания, с цел да успее с всичките си коледни мерки.

Така че има единствено един извод: в случай че можете празнувайте Нова година и Коледа като огромно семейство, само че от време на време самоуверено и единствено с най-близките си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР