Мястото на Народното събрание в една парламентарна република е в

...
Мястото на Народното събрание в една парламентарна република е в
Коментари Харесай

Д-р Виктор Серафимов: Политическата квота във ВСС трябва да бъде драстично намалена

Мястото на Народното събрание в една парламентарна република е в центъра на политическия живот на страната. Много дълго време, обаче, Народното събрание на България не беше на това място. За страдание, в 45-то и 46-то Народно заседание качеството на разговора, обвързван с политики и методите на решение на проблемите на българското население беше на извънредно ниско равнище. Това сподели лидерът на 2 МИР Бургас на Национално обединяване на десницата, представител и административен секретар на - лекар по интернационално право.

„ От Национално обединяване на десницата считаме, че казусът се корени в напълно друго. Проблемът е, че доста дълго време – 30 години не успяхме да скъсаме тежките зависимости с някогашната комунистическа партия и репресивния ѝ уред в лицето на Държавна сигурност.

Затова считаме, че първата стъпка, която би трябвало да се предприеме е обвързвана с лустрация. Тази тематика би трябвало да се върне на публичното внимание, тъй като е от огромно значение. България 30 години не може да излезе от този преход точно заради тази причина. А това е прекомерно дълго време. Цяло едно потомство мина в този интервал. За да продължим напред би трябвало да скъсаме с обвързаностите и зависимостите от предишното.

Сега виждаме настоящия президент Румен Радев е повдигнат от предприемчив комитет, в който влизат значително някогашни сътрудници на Държавна сигурност. Това единствено по себе си е показателно.

Крайно време е да минем през една цялостна лустрация, която да ни подсигурява свободно развиване напред във времето “, съобщи доктор Серафимов.

По думите му, когато се приказва за правосъдната система би трябвало да се обиден най-малко три тематики – кадруването, бухалките и мястото на прокуратурата.

„ Кадруването в правосъдната система се прави от Висш съдебен съвет - в него има една разширена политическа квота. Политическата квота значи политически решения. Крайно време е кадруването в правосъдната система да не бъде функционалност от политически, а функционалност от професионални решения. Свидетели сме на попълването на квотата в съдийската гилдия във Висш съдебен съвет при извънредно невисок интерес от страна на съдиите. В момента, в който тази гилдия знае, че тя няма кой знае какво въздействие и какво да се промени се стига до едни неуместни обстановки, в които политическата квота постанова напълно политически решения. Кадруването и развиването на магистратите – съдии, прокурори и следователи не би трябвало да бъде политическо решение “, безапелационен е докторът по интернационално право.
 Д-р Виктор Серафимов: Ще работим за една мощна, национално обединена десница Д-р Виктор Серафимов: Ще работим за една мощна, национално обединена десница
30 години в България няма дясно ръководство, което действително да постанова десните политически цели, идеали и желания. Целта на нашата коалици...

„ От тази позиция, ние считаме, че политическата квота във Висш съдебен съвет би трябвало да бъде фрапантно понижена. Трябва да оставим професионалните гилдии сами да взимат решения за своето развиване “, акцентира той.

Според него доста дълго време сме очевидци на това, че прокуратурата и профилираните съдилища се трансфораха в бухалки.

„ Това значи, че в действителност би трябвало да има качествена смяна. От страна на прокуратурата виждаме, че основният прокурор има един много дълъг мандат, в който работи еднолично, управлявайки системата на прокуратурата при цялостна липса на бистрота. Това би трябвало да се промени. Мандатите би трябвало да бъдат понижени на 5 години. По отношение на фигурата на основния прокурор би трябвало да се обезпечи една бистрота в неговата или нейната активност. Трябва постоянно да се регистрират и да е ясно по какъв начин се взимат систематичните решения, които въздействат на цялото общество. И тук не приказваме за интервенция в работата на прокуратурата, а за ограничение на нейната безусловна и безотчетна власт “, сподели претендентът за депутат на Национално обединяване на десницата.

„ По отношение на профилираните съдилища, когато те бяха въвеждани преди 10-ина години, това беше оценено като положително решение както от Европейски Съюз, също по този начин и от всички наши стратегически сътрудници. Проблемът е не в концепцията, а в това, че тази фигура се изроди – стана една бухалка за лишаване на нечии бизнеси. От тази позиция профилираните съдилища би трябвало да се закрият “, сподели още Серафимов.

Национално обединяване на десницата ще работи в България да има рестартиране на дясното. Старата, 90-арската десница съобщи своите полезности. Искаме това нещо да се промени. Ще работим за лустрация и изцяло ориентиране на България към десните политически полезности. Искаме всеки да бъде свободен, да живее и да се развива в България, да прави бизнес и да отглежда фамилията си. Ще се борим за тематиката с енергетиката и въглищните централи, които сега са част от националната сигурност. Темата с COVID-19 също няма по какъв начин да бъде пропусната. В последните дни виждаме изключителна динамичност на процесите в тази тенденция. Въвеждането на сега е едно неверно политическо решение, сподели още доктор Виктор Серафимов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР