Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от

...
Мярката представлява сериозно увеличение на информацията, която се иска от
Коментари Харесай

САЩ събират данни от социалните мрежи при издаване на виза

Мярката съставлява съществено нарастване на информацията, която се желае от претендентите за виза за Съединени американски щати и е показана от Държавния департамент, съобщи Ройтерс.

Предложената мярка, която би трябвало да мине през утвърждение от Административно-бюджетното ръководство към Белия дом, планува множеството претенденти за виза - както имигранти, по този начин и неимигранти, да попълнят формуляр с всички свои самоличности в обществените мрежи, които са употребявали през последните пет години.

Информацията ще се употребява, с цел да бъдат проверявани те самите и самоличността им, като от това ще бъдат наранени по към 14,7 милиона души годишно.

Досега, съгласно въведените през май 2017 година правила, чиновниците в консулските служби имаха инструкции да събират данни за самоличностите в обществените мрежи единствено в случай че решат, че "подобна информация е нужна, с цел да се удостовери самоличността, или че е нужна за осъществяване на по-щателна инспекция от позиция на националната сигурност ".

Държавният департамент съобщи, че по-строгият режим на инспекции ще важи единствено за тези, "за които е преценено, че е нужно да преминат през по-задълбочена инспекция за тероризъм или други неприемливи за издаване на виза условия, свързани с националната сигурност ".

Предложената мярка беше оповестена във Федералния указател. Сега има 60-дневен период за публично разискване, след който надлежно тя да бъде призната или отхвърлена от Административно-бюджетното ръководство.

Мярката е в сходство с обещанието на президента Доналд Тръмп да вкара извънредно засилен режим на инспекции на чужденците, които влизат в Съединени американски щати, с цел да се попречи на осъществяването на терористични актове.

При одобрение на новия режим от претендентите ще се желае и да попълнят употребяваните през последните пет години от тях телефонни номера, адреси на е-поща, както и информация за пътуванията си в чужбина.

Ще се желае и да посочат били ли са депортирани или експулсирани от дадена страна, както и дали техни родственици са взели участие в терористична активност, съобщи Държавният департамент.
Той добавя, че има намерение да не желае рутинно сходна информация от множеството претенденти за визи за дипломатически и публични цели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР