МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документиРаботоспособността

...
МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документиРаботоспособността
Коментари Харесай

МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документи

МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документи Работоспособността на системата за издаване на документи беше изцяло възобновена към 17:00 ч., оповестиха от Министерство на вътрешните работи.
 
По-рано през днешния ден стана ясно, че електронната система на Министерство на вътрешните работи за издаване на персонални документи се е сринала. Заради механически проблем през днешния ден в съвсем цялата страна бе блокирано подаването на заявки за издаване на персонални карти и шофьорски книжки.
 
Сривът провокира опашки и напрежени е изключително в столичния КАТ, където всеки ден до 1000 души подават документи или идват да получат шофьорската си брошура. От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха версията за хакерска офанзива.

 
Около 17:00 ч. от министерството оповестиха, че работоспособността на системата към този момент е изцяло възобновен а. Дирекция " Български документи за идентичност " пък разгласи, че ще работи с удължено работно време, а гишетата ще останат отворени до момента в който всички жители не бъдат обслужени.
 
Забавяния в системата е имало още в петък. Въпреки че през уикенда се е работило за премахване на казуса, рано тази заран след по-голямо натоварване системата е блокирала и е направила невъзможна връзката сред гишетата и базата данни . Това на процедура спря през целия ден подаването на заявки за издаване на персонални карти и шофьорски книжки.-->

 
По информация на Младен Петров от работа „ Компютърни и осведомителни системи ” в Министерство на вътрешните работи, системата работи от 2010 и сходен срив се случва за първи път.
 
„ Констатиран е съответният проблем за това какво не работи от системата и това е само невъзможността при издаване на нови документи за идентичност и надлежно шофьорски книжки да се обърне съответното приложение към базата данни. За първи път тук се появява този проблем с това приложение. Тези, които са си подали заявки, те могат да бъдат издадени сега. Говорим единствено за новоподадени документи, т.е. жители, които си подават сега документите. Това са системи, при които в избран миг се появяват софтуерни грешки, които би трябвало да бъдат отстранявани. Профилактика се прави ежемесечно. “
 
Сривът предстоящо задръсти пунктовете на КАТ из страната и изключително в София, където чакането беше с часове.
 
Потърпевши се оплакаха, че чакат от 8.10 до 13.00 часа за замяна на шофьорска брошура.
 
В средата на декември още веднъж поради механически проблем в рамките дневно бе недостъпна и онлайн системата на КАТ. Тогава огромна част от функционалностите й, като да вземем за пример подновяването на шофьорски книжки, справките за санкции и заплащанията през електронния портал на „ Пътна полиция ”, бяха спрени.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР