МВР се готви за първите в историята ни избори по

...
МВР се готви за първите в историята ни избори по
Коментари Харесай

Правят щаб за борба с купуването на гласове

МВР се готви за първите в историята ни избори по време на пандемия. Над 20 хиляди служители на реда ще бъдат ангажирани с защитата на парламентарния избор. Създава се и специфичен междуведомствен щаб за битка против търговията с гласове.

Това съобщи пред bTV основният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов.

За Министерство на вътрешните работи изборите на 4 април ще са разнообразни - освен поради пандемията, само че и поради машините за гласоподаване, които би трябвало да транспортират до най-отдалечените региони в страната.

„ Предвид плановете, които сме създали и имайки поради опита от предходни избори, в които сме взели участие – броя ще бъде над 20 хиляди души. Говоря освен за изборния ден, само че и по принцип, по обезпечаването на изборния развой “, сподели Иванов.

Той изясни, че това на процедура е цялата униформена полиция. „ Освен униформените чиновници, ние ще би трябвало да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушение на изборните права на жителите. Много оперативни служащи ще бъдат на терен. Отделно звената за документи за идентичност ще работят, тъй като ние би трябвало да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, само че желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим “, добави той.

„ Тук е новото, което е и изключително предизвикателство за нас, че ще бъдат в условия на пандемия. Трябва наред с всичко друго, да се съблюдават противоепидемичните ограничения. От наша страна ние би трябвало да следим за здравето на чиновниците, а и би трябвало да следим и дали жителите съблюдават тези противоепидемични ограничения, с цел да запазим и здравето – на тези, които желаят да се предпазят. Констатираме, че доста хора не поставят никакви старания да ги съблюдават “, добави основният секретар.

Щабът на прокуратурата, полицията и ДАНС ще следи за търговия с гласове. Иванов посочи, че това е едно доста мъчно доказуемо закононарушение.

„ Въпреки това ние няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има подобен сигнал и разполага с информация за пазаруване на гласове – може да го подаде на тел. 112 или в най-близкото районно ръководство и регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи. Не би трябвало да забравяме, че в една такава конюнктура доста от сигналите имат напълно друга цел – злепоставяне на някой съответен конкурент. За да сме справедливи и безпристрастни, би трябвало да правим цялостна инспекция, с цел да преценим дали това е действително подаден сигнал “, уточни Иванов.

Той посочи, че съответни сигнали за пазаруване на гласове все още няма, само че има информация за вероятно осъществяване на такива закононарушения.

„ Като погледнем обратно към предходни избори – има много хора, които към този момент са наказани и са изтърпели съответните присъди за подобен тип закононарушения. Отделно – даже и да не сме съумели да съберем задоволителни и съответни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз считам, че с нашите дейности най-малко сме съумели да преустановим това порочно деяние “, сподели основният секретар.

„ Виждате, че от много време политическата конюнктура в България е много обострена, изнервена. От опита, който имаме до момента – Министерство на вътрешните работи постоянно е било отдушник за всички триумфи или неуспехи. Ние сме привикнали. Но огромна част от моя екип е с дълготраен опит в тази сфера. Избори като избори. Не са ни първите, за някои – уповавам се за множеството от нас да не са и последни. Да сме живи и здрави “, приключи основният секретар.

От понеделник стартира работа и горещата телефонна линия, на която ще се одобряват сигнали за пазаруване на гласове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР