МВР проверява дали Мартин Божанов - Нотариуса, който в началото

...
МВР проверява дали Мартин Божанов - Нотариуса, който в началото
Коментари Харесай

МВР проверява дали Нотариуса е изизнудвал гръцки бизнесмени

МВР ревизира дали Мартин Божанов - Нотариуса , който при започване на февруари, е изнудвал гръцки предприемачи, заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев в четвъртък.

Новината идва ден откакто с изпълнителния шеф за България на компанията " Данаос девелъпмънт " Анастасиос Дикос , в което той твърди, че хора на Божанов са ползвали систематичен напън и рекет по отношение на сдружението.

По думите на Коцев е подаден сигнал в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " ( ГДБОП ), като инспекция е предоставена във всички структури на Министерство на вътрешните работи. Проверява се и присъединяване на юриста на Божанов – Велимир Атанасов .

„ Гръцки предприемачи, посредством наети от тях юристи са сезирали ГДБОП. Постъпила е тъжба, обсъждана е. Става въпрос за заможен спор. Извършена е инспекция през 2022 година ", сподели още Коцев. По негови думи всички материали са изпратени на Софийска районна прокуратура (СРП), защото са изпълнявани инструкции на избран прокурор. " Твърдението е, че тази кореспонденция е останала в прокуратурата, не се е прибирала в ГДБОП “, сподели още Коцев.

Според изказванията на Атанасиус Дикос пред " 24 часа " през последните две години Владимир Атанасов и различен съучастник на Нотариуса благодарение на държавни институции, измежду които Национална агенция за приходите и прокуратурата, са изнудвали " Данаос девелъпмънт ". Дружеството е благосъстоятелност на гръцкия магнат Джон Кустас - гръцки корабен магнат, съучастник в ИКЕА и " София Ринг Мол " и вложител в строителен бизнес в България.

Повод за офанзивата на групата на Нотариуса е станал капиталов план за четвърто строителство върху един парцелите на сдружението " Данаос девелъпмънт ", където към този момент са били издигнати ИКЕА, " София Ринг мол " и " Морени клуб резиденс ".

Ключова фигура в случилото се е Атанасов, който съгласно Дикос е имал персонални връзки с към този момент някогашната административна ръководителка на СРП Невена Зартова.

В сряда Зартова и четирима нейни заместници, откакто краткотрайно изпълняащият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов разпореди цялостна проверка на делата в СРП след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса при започване на февруари. Заместниците на Зартова се разграничиха от нея.

В четвъртък основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев сподели още, че се обяснява и дали Нотариуса е сътрудничил на Министерство на вътрешните работи. По-рано през седмицата по време на чуване пред Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет във вторник журналистът и съосновател на фондация „ Антикорупционен фонд “ (АКФ) Николай Стайков сподели, че би трябвало да се ревизира дали Мартин Божанов е бил осведомител или е сътрудничил на Министерство на вътрешните работи. По думите му Божанов е парадирал със характерен собствен статус.

Стайков е създател на следствието на Антикорупционния фонд (АКФ) от 2021 година, един от основните герои на което е Нотариуса.

Скоро след убийството на Нотариуса прокуратурата заяви, че то се е случило в миг, когато е предстояло да му бъде по отношение на дело за имотни измами, пране на пари и насила на магистрати. По-късно държавното обвиняване, че в действителност проверява Нотариуса като водач на проведена незаконна група, основана освен за имотни измами, само че и за " незаконно въздействие " върху магистрати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР