МУЗИКАУТОР заведе дело за нерегламентирано използване на музикални произведения в

...
МУЗИКАУТОР заведе дело за нерегламентирано използване на музикални произведения в
Коментари Харесай

МУЗИКАУТОР заведе дело срещу цирк „Балкански за ползваната музика

МУЗИКАУТОР заведе дело за нерегламентирано потребление на музикални творби в спектаклите на Академичен цирк „ Балкански “ и изиска обезщетение от цирка за нанесените имуществени вреди на създателите.

По думите им през последните месеци организацията на създатели и композитори откри редовно потребление на редица музикални творби, включени в програмата на цирка, без да бъдат уредени правата за общественото им осъществяване и в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Сред тях са заглавия от австралийски, американски, британски, италиански, немски, нидерландски и съветски композитори и създатели на текст, чиито права МУЗИКАУТОР съставлява за територията на България.

До делото се стигна макар желанието на МУЗИКАУТОР да бъде подписан добросъвестно лицензионен контракт за употребяваните в цирковите спектакли творби, многочислените писмени предложения и дейната връзка с представителите на цирка, в която бяха разяснени отговорностите на ползвателите на музикално наличие. Отказът от страна на цирка да лицензира употребяваната музика докара и до сигнал до Министерството на културата в качеството му на надзорен орган по ЗАПСП.

Въпреки това Академичен цирк „ Балкански “ продължава да реализира своята активност в нарушаване с нормативната уредба, като демонстрира цялостна липса на самопризнание за приноса на композиторите и създателите на текстове – основатели на музиката, употребена в цирковите спектакли.

Според МУЗИКАУТОР зачитането на правата на създателите е изискване за развиването на уравновесена културна среда и съставлява гаранция, че всеки креативен артикул ще бъде почетен и възмезден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР