Музейните работници във Велико Търново днес излизат на ефективен протест

...
Музейните работници във Велико Търново днес излизат на ефективен протест
Коментари Харесай

Протест на музейните работници и във Велико Търново

Музейните служащи във Велико Търново през днешния ден излизат на ефикасен митинг против ниското финансиране на музеи и галерии в плана за държавен бюджет за тази година. От 11 до 12 часа протестиращите ще затворят за гости крепостта Царевец.

Поставени сме в унизително състояние и страната не ни чува, по тази причина затваряме за един час крепостта Царевец, уточни докторът по етнология Илия Вълев, организатор в Регионалния исторически музей във Велико Търново:

„ Искаме да работим и да разпространяваме нашето богато културно завещание, само че, за жалост, страната нас не ни чува. Затова затваряме Царевец, тъй като това е емблематичен архитектурен обект, и имаме вяра, че по този метод ще ни чуят. Ако не, може да сме подготвени и на други протестни дейности “.

Музейната колегия е с едни от най-ниските заплати в страната, разяснява уредникът Илия Вълев и уточни, че главната заплата в Регионалния исторически музей във Велико Търново, където огромна част от работещите са с научни степени, е 740 лв.. 

За времето на митинга от 11 до 12 часа туристи в крепостта Царевец няма да се позволяват.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР