Музеят Помпиду в Париж, който е един от най-известните музеи

...
Музеят Помпиду в Париж, който е един от най-известните музеи
Коментари Харесай

Музеят Помпиду в Париж затваря за пет години

Музеят " Помпиду " в Париж, който е един от най-известните музеи за съвременно изкуство в света, ще бъде затворен за ремонт за пет години, считано от 2025 година, заяви френският министър на културата, съобщи Агенция Франс Прес.

В " Помпиду " се съхраняват произведения на фамозни художници и предходната година е имал над три милиона визити.

Архитектурата му е издигната на база " от вътрешната страна на открито " по концепция на архитектите Ричард Роджърс и Ренцо Пиано. Тръбопроводите са извън и постройката е претърпяла съществено изхабяване.

Министърът на културата Рима Абдул Малак съобщи, че ремонтът ще " разреши оцеляването му " и приветства музея за това, че е приел 300 милиона гости от откриването му през 1977 година

Музеят разполага с най-голямата сбирка от модерно изкуство в Европа. Той е също водещ в света кредитор на картини и статуи, като дава сред 8000 и 10 000 картини годишно на други музеи и галерии.

Първото огромно възобновяване на постройката ще коства 262 млн. евро и ще обнови структурата предвид на противопожарната сигурност, достъпа за хора с увреждания и общия ремонт. Във вътрешната част ще бъдат модифицирани пространствата на галериите, ще бъдат основани нови зони за по-младите гости и ще бъде разширена известната социална библиотека.

Първоначалната концепция е модернизацията на музея да продължи от 2023 година до 2027 година, с цел да може постройката да отвори още веднъж за 50-годишнината си, само че съгласно актуалните проекти това ще случи най-рано през 2030 година

В последно време " Помпиду " се пробва да усили бюджета си с интернационалните покупко-продажби, като през март подписа съглашение със Саудитска Арабия за подкрепяне на построяването на музей на модерното изкуство в наследствения обект Ал-Ула, съобщи БГНЕС.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР