Mutua Madrid Open, полуфиналКарлос Алкарас – Новак Джокович 6-7(4) 7-5

...
Mutua Madrid Open, полуфиналКарлос Алкарас – Новак Джокович 6-7(4) 7-5
Коментари Харесай

И най-силният мач на Джокович за сезона не бе достатъчен, за да спре Алкарас


Mutua Madrid Open, полуфинал
Карлос Алкарас – Новак Джокович 6-7(4) 7-5 7-6(4)


Може би към този момент всички вероятни суперлативи са били употребявани по адрес на Карлос Алкарас, само че през днешния ден той още веднъж сподели, че заслужава всеки един от тях. След като по-рано през седмицата навърши 19 години, той към този момент може да се похвали с това, че е единственият тенисист в историята, побеждавал Рафаел Надал и Новак Джокович в последвателни дни от шампионат на клей.

Световният №1 изигра най-хубавия си мач за годината, само че даже и това не бе задоволително, с цел да спре стремежа на младежа – 6-7(4) 7-5 7-6(4) в интерес на испанеца.

Двубоят може да бъде разграничен на две разнообразни половини. Първата мина под контрола на сърбина, който не се пречупи пред експанзията на младия си противник и също отгаваряше с тежки удари – както от бекхенд, по този начин и от форхенд. Лидерът в класирането за следващ път сподели тактическа еластичност и изненада с необикновен метод – неколкократно заложи на балонни лифтирани осъществявания, с които нарушаваше ритъма на испанеца.

Ретурът на Джокович бе на равнище, като и там станахме очевидци на любопитна тактичност. Трикратният първенец изчакваше Алкарас да го огледа и да отмести взор, след което променяше позицията си.

Трябва да се означи и солидното му показване на сервис. След като бе продънен още в първия гейм, той загуби единствено две точки на собствен начален удар до края на сета при 7-6(4). Използваше постоянно и кик сервис, което сходно на балонните удари не е обичайната част от играта му.

До средата на мача Алкарас намираше по-трудно решения в разиграванията, което докара и до по-голям брой непредизвикани неточности, само че в случай че би трябвало да се потърсят акценти в играта на младежа, две неща излизат на напред във времето – борбеността и късите топки .


Ключова статистика:

Преди мача Джокович бе водач в шампионата по приключени точки, когато получи самодейността със 73%. Алкарас обаче бе най-ефективен, когато съперникът му пръв получи надзор над разиграването с 43% успеваемост.

В началото на мача испанецът изпитваше усложнение да се опълчва на сърбина, подложен под напън, само че към средата на втория сет стартира да се усеща по-комфортно при този сюжет и това бе преломен миг в мача.


Дори и да се нуждаеше от време, с цел да откри ритъма си, Карлос показваше забележителна душeвност в сложните моменти, а непредвидените и съвършено изпълнени къси топки го избавиха от редица проблематични обстановки.

Именно три такива бяха в основата на това да откри път назад в сета в края на втората част. След като избави два брейкбола при 4-4 и един при 5-5, той стигна до три поредни сетбола на сервис на съперника си. Вторият бе осъществен.


Ключова статистика:
Успеваемост на мрежата:
Карлос Алкарас 13/17
Новак Джокович 11/25

Успеваемостта на мрежата се дължи главно на късите топки на младежа. В множеството случаи, в които прибягваше до този удар и „извикваше“ Джокович на мрежата, точките завършваха в негова изгода.


В третата част звярът бе изцяло разсънен и Алкарас към този момент твореше с лекост .

При 2-1 и 30-30 доближи до сложна топка, с цел да запише минаващ удар от придвижване и да стигне до първия брейкбол в сета. Джокович обаче продължаваше да наподобява убеден и съсредоточен и го потвърди с ас. Карлос летеше по корта, а ударите му ставаха все рискови – ново брилянтно извършено разиграване го изведе още веднъж напред. За минута равнището на тенис спадна и две непредизвикани неточности на испанеца бяха последвани от двойна на съперника му.

Ноле се измъкна в това свое подаване, само че нова непредизвикана го изправи пред два поредни брейкбола при 2-3. Първият отрази с начален удар, а втория – със серия от форхенди, които разходиха Алкарас по цялата дължина на корта. Топ поставеният сърбин оцеля още веднъж.

Ролите се обърнаха в седмия гейм, когато при дюс Новак вкара бездънен ретур и Карлос не съумя да откри добре топката – брейкбол. Опитът за минаващ удар на трикратният първенец обаче не бе сполучлив и шансът отмина.


Ключова статистика:
Уинъри Непредизвикани неточности
Карлос Алкарас 51 57
Новак Джокович 24 31

Големият брой непредизвикани неточности е подвеждащ, защото и двамата демонстрираха феноменална отбрана – постоянно точките трябваше да завършат или с печеливш удар, или с неправилност.


Почти всеки гейм бе под напрежение, само че и двамата се активизираха в подаванията си, когато биваха изправени пред опасност . Поредният образец бе при 5-4 за Алкарас, когато испанецът устоя на канонада от мощни форхенди на съперника си при 30-30 и дочака своя миг, с цел да стигне до мачбол. Джокович обаче още веднъж се избави с ас в най-важния миг, а след няколко дюса изравни и резултата в сета.

В последна сметка непреклонността им води дуела до решителен тайбрек. Испанецът поведе пръв, с помощта на бездънен ретур – 2-0. Лидерът в класирането отвърна за 2-2, откакто излезе нерешително на мрежата, само че се измъкна с композиция от стоп воле и уинър. Ноле навакса изоставането още един път, само че се пречупи още веднъж за 4-6. Мачболът бе осъществен с печеливш удар №51 от Чарли.

На финала Алкарас ще срещне спечелилия от конфликта сред Стефанос Циципас и Александър Зверев.

Първата среща на Джокович и Алкарас на корта бе същинско шоу и приятност за неутралния фен. Кога е идната?
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР