Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на

...
Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на
Коментари Харесай

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се подреждат на второ място по мярка на стопански загуби за обществото. Сумарно в някои страни на Европейски Съюз тези загуби доближават до 2% от Брутният вътрешен продукт. Според статистика от последните години всеки четвърти служащ – или към 120 млн. души в Европейски Съюз – страдат от хронични мускулно-скелетни увреждания. Това стана ясно по време на извършената през вчерашния ден национална конференция „ Мускулно-скелетните увреждания във фокуса на предварителната защита и рехабилитацията “, която се провежда от Асоциация на индустриалния капитал в България и Центъра за предварителна защита на здравето. Във фокуса на полемиката бяха въпроси по отношение на диагностиката и рехабилитацията на професионално обусловените мускулно-скелетни увреждания (МСУ), както и положителни практики, посочили ефикасност, оповестяват от АИКБ.

„ Мускулно-скелетните увреждания могат да бъдат предотвратени и следени посредством интегриран метод, включващ възстановяване на изискванията на труд и организацията на трудовия развой, образование и осъществяване на стратегии за повишение на здравната просвета и обосноваване за здравословно държание, въвеждане на модерни форми за динамично здравно наблюдаване и други “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев при откриването на конференцията.

Като най-застрашени от демонстрация на мускулно-скелетни увреждания бяха посочени нискоквалифицираните служащи и възрастните чиновници. Статистическите данни демонстрират още, че по-често дамите страдат от сходни увреждания. Проявленията на МСУ се срещат най-често в секторите „ Селско стопанство “, „ Строителство “, „ Преработваща индустрия “, „ Транспорт “, „ Социални действия “, както и в ИТ и финансовия бранш, поради неналичието на задоволително придвижване по време на работния развой.

По думите на изпълнителният шеф на ИА „ Главна ревизия по труда “ Елена Аврамова през последната година организацията е направила редица инспекции, свързани с безвредните и здравословния условия на труд на предприятия от строителния и хранително-вкусовия бранш. Те са посочили, че 2/3 от работодателите са изготвили оценки за попречване на опасности за пораждане на мускулно-скелетни увреждания на чиновниците.

Експертите по трудова медицина означиха, че е най-трудно да се стимулират хората сами да обръщат внимание на признаци на опорно-двигателния им уред. Те показаха още, че най-често проблемите стартират да се демонстрират с навършване на 40 години. Сред недоволствата с максимален дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и раменете. За да бъдат предотвратени съществени затруднения специалистите показаха, че би трябвало всеки човек да следи признаци като болежка, оточност, нараснала сензитивност и изтръпване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР